pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Съдът отмени заповедта на РДНСК за спиране строежа на кафенето върху паркинга на "Ив.Шишман"
pamedia , понеделник 12 март 2012 - 17:58:28 // коментари: 0


Преместваемото съоръжение С решение от днес Административен съд Пазарджик отмени заповедта на Регионалната дирекция за строителен контрол, с която се спира строежа на  „Преместваемо съоръжение (павилион-кафе) " върху купения от “Тарамекс” ЕООД имот на ул. "Цар Иван Шишман".

Според магистратите заповедта е процесуално незаконосъообразна, тъй като има несъответствие на съдържанието на констативния акт и на самата заповед, от една страна, и установеното фактическо състояние, от друга.

Освен това съдът отбелязва, че съгласно ЗУТ строеж е всяко съоръжение, което променя трайно субстанцията и начина на ползване на земята или сградата, независимо дали е предвидено по плана или не, докато за  преместваемите съоръжения  се дава разрешение за поставяне по ред, установен с наредба на общинския съвет, а за общински терени - и въз основа на схема, одобрена от главния архитект на общината. Така че заповедта на контролния орган за спиране на строежа няма как да бъде изпълнена.

Освен че отменя заповедта, съдът осъжда РОНСК –Пазарджик при РДНСК - Южен централен район да заплати на “Тарамекс” ЕООД – Пазарджикнаправените и надлежно претендирани деловодни разноски в размер на 3 350 лв.

Днес в Административния съд започна и второ дело по жалба на „Тарамекс” срещу заповедта от януари на шефа на РДНСК-ЮЦР за принудителното премахване на заведението върху паркинга, чийто административен адрес е на ул. „Стоян Бакърджиев” в Пазарджик.

На днешното заседание на съда отново експертното мнение на вещото лице беше, че не става въпрос за строеж, а за преместваемо съоръжение – на терена нямало никакви изкопни работи, а само несъответствия между приложен към проекта чертеж и реализацията му. Съдът не разпита днес вещото лице, а само прие писменото му заключение. Съдът трябва да се произнесе по жалбата на "Тарамекс" в едномесечен срок от днес.
Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1755Време за изпълнение: 0.3636 сек., 0.2893 от тях за заявки.