pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Джаз звездата Камелия Тодорова ще представи мемоарите на знаменития си дядо
pamedia , вторник 13 март 2012 - 13:33:35 // коментари: 0


kosta_todorov.jpgЗвездата на джаза Камелия Тодорова събира утре вечер публиката в Художествена галерия „Станислав Доспевски“ в Пазарджик, но не на поредния си концерт, а на представяне на мемоарите на знаменития си дядо Коста Тодоров – политик, поет, революционер и журналист.

Коста Тодоров е бил четник в Македония и революционер в Русия. Воин в Шампан и затворник в Одеса и София. Съратник на Стамболийски, П.Д.Петков и Г.М.Димитров. Приятел на Ерио, Вандервелд и Марина Цветаева.
Роден в Москва, живял в Европа и Америка, починал в Париж.
В живота си е имал много перипетии и трудностите са го поставяли в различно амплоа - дипломат в Европа и изгнаник в света, продавач на сладолед и говорител в Би Би Си, кавалер на Почетния легион, поет и белетрист, историк, журналист и художник, певец на романси, шансони и странджански песни, автор на двадесетина книги – на български и френски, на руски, английски и сърбохърватски.

В книгата Коста Тодоров разкрива множество случки от кухнята на дипломацията у нас през миналия век. Като виден деец на Земеделския съюз през 20-те и 30-те години, генерален секретар на българската делегация по сключването на мира след края на Първата световна война и представител в Обществото на народите, Тодоров в буквалния смисъл на думата е писал историята.

Книгата „Изповедта на една луда балканска глава” е на издателство „Изток-Запад” и освен нея издателството съвместно с БЗНС ще представят и книгите от поредицата „Забравените българи“ - „На кол вода пиехме“ на Благой Шклифов и „Сага за Балканската война – Дневник на свещеник Иван Дочев“.
Представянето на трите творби е на 14 март от 18 часа в галерия „Ст. Доспевски“ в Пазарджик. 


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 969Време за изпълнение: 0.4536 сек., 0.3782 от тях за заявки.