RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
В столицата ще се открие изложба за археологическите разкопки на селищна могила „Юнаците“

pokana_bg_gr.jpgТази вечер от 18.30 часа в  салоните на Гръцката фондация за култура на ул.“Васил Друмев“30 в столицата ще се открие фото изложба, посветена на археологическите разкопки на селищна могила „Юнаците“. 
Организатори са  Гръцката фондация за култура, Регионален исторически музей и Българо-гръцко дружество – Пазарджик. В рамките на събитието ще има и Презентация на Българо - Гръцкия проект за археологически разкопки на „Селищна могила Юнаците край Пазарджик.
 Българо-Гръцкият договор за археологически разкопки на „Плоската могила“ край село Юнаците приключи в края на 2011г. Международният научен проект се изпълняваше и финансираше  от гръцката страна чрез Фондация „КЕRA – NHFR “ – ATINA , GREECE. Партньори по договора от българска страна бяха Археологическият институт с музей при БАН  и Община Пазарджик чрез РИМ – Пазарджик. В проучванията участваха   гръцки археолози и студенти в екипи  с българските си колеги, включително и от местния исторически музей.
В презентацията ще вземат участие двамата научни ръководители на експедициите от българска и гръцка страна – доц. д-р Явор Бояджиев от НАИМ-БАН и д-р Йоанис Асланис от Националния институт за изследвания – Солун, както и археолози от Пазарджик, участвали в разкопките през годините.
d_damqnov.jpgИзложбата, подготвена от РИМ Пазарджик включва 12 фото табла от различни периоди на археологическите проучвания. Автор е Стоилка Игнатова, а научен консултант -  Величка Мацанова. Ще бъдат представени и научните разработки и публикувани трудове /български и гръцки/в наши и чужди научни издания и сборници на тема „Разкопките на могилата край с.Юнаците“ .
„Научният проект и тристранният договор за разкопките са сами по себе си прецедент в културната ни действителност и заслужават да бъдат популяризирани.   Ние намерихме подкрепа на нашата идея и в срещите ни, и разговорите с гръцката културна общност в България, с дипломати и гости на нашето дружество.Особено положително ни насърчи и изрази желание за партньорство в тази насока ръководството на Гръцката Фондация за култура – представителство в София, в лицето на директора й доцент д-р Димитрис Румбос“, поясни председателят на Българо-Гръцкото дружество в Пазарджик  Димитър Дамянов.
Тази страница е видяна: 1462

 Публикувано от: pamedia на сряда 25 април 2012 - 00:00:00

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Неочаквани открития на селищна могила Юнаците през този археологически сезон
Почина един от големите изследователи на селищна могила Юнаците проф. Н.Я.Мерперт
Златно мънисто, датирано 4 600 – 4 500 г. пр. Хр., е сред най-впечатляващите находки при проучването на Селищна могила Юнаците това лято
Община Пазарджик ще участва във финансирането на проучванията на "Селищна могила Юнаците"
Кметът: Селищна могила "Юнаците" ще стои на вниманието ми, трябва да развием този обект
Музеят ще получи 29 000 лв. за археологически работи по Селищна могила "Юнаците", има одобрени още 3 проекта за финансиране
Наш археолог става инспектор по археологическите разкопки на цял Южен Централен район
Изложба представя резултатите от археологическите проучвания на крепостта Цепина
В петък Георги Хамалски ще открие изложба в ХГ „Ст. Доспевски”
Изложба „Гергьовден в стария Пазарджик” ще открие Музеят ден преди празникаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4133 сек., 0.3353 от тях за заявки.