RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
В столицата ще се открие изложба за археологическите разкопки на селищна могила „Юнаците“

pokana_bg_gr.jpgТази вечер от 18.30 часа в  салоните на Гръцката фондация за култура на ул.“Васил Друмев“30 в столицата ще се открие фото изложба, посветена на археологическите разкопки на селищна могила „Юнаците“. 
Организатори са  Гръцката фондация за култура, Регионален исторически музей и Българо-гръцко дружество – Пазарджик. В рамките на събитието ще има и Презентация на Българо - Гръцкия проект за археологически разкопки на „Селищна могила Юнаците край Пазарджик.
 Българо-Гръцкият договор за археологически разкопки на „Плоската могила“ край село Юнаците приключи в края на 2011г. Международният научен проект се изпълняваше и финансираше  от гръцката страна чрез Фондация „КЕRA – NHFR “ – ATINA , GREECE. Партньори по договора от българска страна бяха Археологическият институт с музей при БАН  и Община Пазарджик чрез РИМ – Пазарджик. В проучванията участваха   гръцки археолози и студенти в екипи  с българските си колеги, включително и от местния исторически музей.
В презентацията ще вземат участие двамата научни ръководители на експедициите от българска и гръцка страна – доц. д-р Явор Бояджиев от НАИМ-БАН и д-р Йоанис Асланис от Националния институт за изследвания – Солун, както и археолози от Пазарджик, участвали в разкопките през годините.
d_damqnov.jpgИзложбата, подготвена от РИМ Пазарджик включва 12 фото табла от различни периоди на археологическите проучвания. Автор е Стоилка Игнатова, а научен консултант -  Величка Мацанова. Ще бъдат представени и научните разработки и публикувани трудове /български и гръцки/в наши и чужди научни издания и сборници на тема „Разкопките на могилата край с.Юнаците“ .
„Научният проект и тристранният договор за разкопките са сами по себе си прецедент в културната ни действителност и заслужават да бъдат популяризирани.   Ние намерихме подкрепа на нашата идея и в срещите ни, и разговорите с гръцката културна общност в България, с дипломати и гости на нашето дружество.Особено положително ни насърчи и изрази желание за партньорство в тази насока ръководството на Гръцката Фондация за култура – представителство в София, в лицето на директора й доцент д-р Димитрис Румбос“, поясни председателят на Българо-Гръцкото дружество в Пазарджик  Димитър Дамянов.
Тази страница е видяна: 1497

 Публикувано от: pamedia на сряда 25 април 2012 - 00:00:00

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Международна научна конференция по повод 80 години от началото на археологическите проучвания на Селищна могила Юнаците
Неочаквани открития на селищна могила Юнаците през този археологически сезон
Почина един от големите изследователи на селищна могила Юнаците проф. Н.Я.Мерперт
Златно мънисто, датирано 4 600 – 4 500 г. пр. Хр., е сред най-впечатляващите находки при проучването на Селищна могила Юнаците това лято
Община Пазарджик ще участва във финансирането на проучванията на "Селищна могила Юнаците"
Кметът: Селищна могила "Юнаците" ще стои на вниманието ми, трябва да развием този обект
Музеят ще получи 29 000 лв. за археологически работи по Селищна могила "Юнаците", има одобрени още 3 проекта за финансиране
Наш археолог става инспектор по археологическите разкопки на цял Южен Централен район
Изложба представя резултатите от археологическите проучвания на крепостта Цепина
В петък Георги Хамалски ще открие изложба в ХГ „Ст. Доспевски”Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4775 сек., 0.4038 от тях за заявки.