pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Онкоцентърът в Пазарджик ще отбележи първата си годишнина
pamedia , събота 05 май 2012 - 23:54:53 // коментари: 0

Уважаеми съграждани,

Измина една година откакто първият и единствен в България Център за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания отвори врата в град Пазарджик. На 07.05.12 г. от 11:00 ч. в сградата на центъра на ул. „Ал. Стамболийски” №16, приземен етаж, ще бъде чествана една година от реализирането на социалната услуга. Събитието ще се проведе под патронажа на кмета на Община Пазарджик Г-н Тодор Попов. Почетен гост ще бъде депутатът Гинче Караминова.

Центърът стана реалност благодарение на местната и държавната власт, които обединиха усилия и ни подкрепиха, на бизнеса, медиите, на нашите съграждани, на всички, които се включиха в благотворителната инициатива, инициирана от „Сдружение за онкоболни и приятели”. Изразявам не само своето, но и на всички хора, които представлявам огромно човешко благодаря. Благодарността е едно много възвишено, морално чувство. Умение е да се благодари и затова ние го правим с чувството на дълг и искрена топлота, които се преплитат в тази дума благодаря. На събитието ще бъдат връчени благодарствени писма на допринеслите за изграждането и реализирането на социалната услуга в общността.
ЦСРИ на лица с онкологични заболявания предоставя следните услуги: превенция на онкологичните заболявания; психологична подкрепа; рехабилитация; социална адаптация; трудотерапевтична дейност с цел пълноценно възстановяване. Капацитетът на центъра е почти пълен, но всеки може да стане потребител на услугата, като подаде писмена молба до директора на дирекция „Социално подпомагане” в Пазарджик и копие от решение на ТЕЛК. Уверена съм, че центъра за хората с онкологични заболявания ще реализира заложеното в него важно значение и ще допринесе за подобряване качеството на грижите и живота на засегнатите от болестта, ще успее да им вдъхне надежда и вяра.
Повече от 10 милиона души в света се диагностицират от рак всяка година, а 6 милиона умират от рак. На медицината са познати повече от 150 вида онкологични заболявания. Заболеваемостта нараства в целия свят, но при смъртността се наблюдава намаление в страните, където се провежда организиран популационен скрининг. В България нараства както заболеваемостта, така и смъртността. Ракът на гърдата засяга над 200 000 души в България. Годишно само от рак на гърдата възникват над 3 100 нови случаи. Ракът на гърдата е най- често срещаната форма на рак при жените. По данни на Регионална здравна инспекция- гр. Пазарджик, предоставени от КОЦ гр. Пловдив, за регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания за 2011 г. се наблюдава увеличение на заболеваемостта в Пазарджишка област – 11 066, като в т. ч. новооткрити са 1 154. За една година услугите на ЦСРИ на лица с онкологични заболявания са ползвали общо 66 потребителя. Капацитетът на центъра е 30 места и численост на персонала шест щатни бройки. През тази година сме провели три екскурзии с потребителите до различни дестинации в България, участвали сме в 4 благотворителни базара, провели сме две презентации с потребителите, а вече по традиция сме чествали 10 поредни месеца рождени и именни дни на потребителите, както и национални празници. Д-р Копев направи 319 безплатни прегледа. По време на 10- та поредна кампания за борба с рака на гърдата в област Пазарджик през 2011 г. общо прегледите на жени при различни лекари бяха 1041, от които на  3 жени беше открита патология на цитонамазката и на 6 жени  злокачествено образование на млечната жлеза. През 2012 г. от началото до момента услугите на центъра са потърсили 86 човека.

Мария Чергарова


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1288Време за изпълнение: 0.4021 сек., 0.3238 от тях за заявки.