RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Онкоцентърът в Пазарджик ще отбележи първата си годишнина
Уважаеми съграждани,

Измина една година откакто първият и единствен в България Център за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания отвори врата в град Пазарджик. На 07.05.12 г. от 11:00 ч. в сградата на центъра на ул. „Ал. Стамболийски” №16, приземен етаж, ще бъде чествана една година от реализирането на социалната услуга. Събитието ще се проведе под патронажа на кмета на Община Пазарджик Г-н Тодор Попов. Почетен гост ще бъде депутатът Гинче Караминова.

Центърът стана реалност благодарение на местната и държавната власт, които обединиха усилия и ни подкрепиха, на бизнеса, медиите, на нашите съграждани, на всички, които се включиха в благотворителната инициатива, инициирана от „Сдружение за онкоболни и приятели”. Изразявам не само своето, но и на всички хора, които представлявам огромно човешко благодаря. Благодарността е едно много възвишено, морално чувство. Умение е да се благодари и затова ние го правим с чувството на дълг и искрена топлота, които се преплитат в тази дума благодаря. На събитието ще бъдат връчени благодарствени писма на допринеслите за изграждането и реализирането на социалната услуга в общността.
ЦСРИ на лица с онкологични заболявания предоставя следните услуги: превенция на онкологичните заболявания; психологична подкрепа; рехабилитация; социална адаптация; трудотерапевтична дейност с цел пълноценно възстановяване. Капацитетът на центъра е почти пълен, но всеки може да стане потребител на услугата, като подаде писмена молба до директора на дирекция „Социално подпомагане” в Пазарджик и копие от решение на ТЕЛК. Уверена съм, че центъра за хората с онкологични заболявания ще реализира заложеното в него важно значение и ще допринесе за подобряване качеството на грижите и живота на засегнатите от болестта, ще успее да им вдъхне надежда и вяра.
Повече от 10 милиона души в света се диагностицират от рак всяка година, а 6 милиона умират от рак. На медицината са познати повече от 150 вида онкологични заболявания. Заболеваемостта нараства в целия свят, но при смъртността се наблюдава намаление в страните, където се провежда организиран популационен скрининг. В България нараства както заболеваемостта, така и смъртността. Ракът на гърдата засяга над 200 000 души в България. Годишно само от рак на гърдата възникват над 3 100 нови случаи. Ракът на гърдата е най- често срещаната форма на рак при жените. По данни на Регионална здравна инспекция- гр. Пазарджик, предоставени от КОЦ гр. Пловдив, за регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания за 2011 г. се наблюдава увеличение на заболеваемостта в Пазарджишка област – 11 066, като в т. ч. новооткрити са 1 154. За една година услугите на ЦСРИ на лица с онкологични заболявания са ползвали общо 66 потребителя. Капацитетът на центъра е 30 места и численост на персонала шест щатни бройки. През тази година сме провели три екскурзии с потребителите до различни дестинации в България, участвали сме в 4 благотворителни базара, провели сме две презентации с потребителите, а вече по традиция сме чествали 10 поредни месеца рождени и именни дни на потребителите, както и национални празници. Д-р Копев направи 319 безплатни прегледа. По време на 10- та поредна кампания за борба с рака на гърдата в област Пазарджик през 2011 г. общо прегледите на жени при различни лекари бяха 1041, от които на  3 жени беше открита патология на цитонамазката и на 6 жени  злокачествено образование на млечната жлеза. През 2012 г. от началото до момента услугите на центъра са потърсили 86 човека.

Мария Чергарова


Тази страница е видяна: 1321

 Публикувано от: pamedia на събота 05 май 2012 - 23:54:53

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
В четвъртък Симфоничният оркестър на Пазарджик ще отбележи 45-та си годишнина
Пазарджик утре ще отбележи 142-та годишнина от освобождението си турско робство
С възстановка на процеса за убийството на Алеко Константинов съдът в Пазарджик ще отбележи 140-та си годишнина
СК ”Шампион” ще отбележи официално десетата си годишнина
Гимназия „Царица Йоанна“ ще отбележи 115-та си годишнина
„Беса Валей“ ще отбележи 10-та годишнина от създаването си
На 5 януари Стрелча ще отбележи 170-та годишнина от рождението на Ботев
С Пролетен концерт СОУ „Г. Брегов” днес ще отбележи 151-та си годишнина
С тържествена заря-проверка Пещера ще отбележи 100 години от Първата световна война
За първата годишнина на автогарата ръководството ѝ пита пазарджиклии за препоръки и мненияТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5164 сек., 0.4298 от тях за заявки.