RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Земеделците са неинформирани за промените в европейската подкрепа за агросектора

Георги Гайдаров, Петя Ставрева, Емил ЙончевЕвропейската подкрепа за българските фермери след 2013 година се променя, но ние сме притеснени от факта, че земеделците ни са все още неинформирани за тези промени. Това заяви в Пазарджик Петя Ставрева, председател на партия "Обединени земеделци". Тя приветства голяма част от промените, направени от Европейската комисия в субсидирането на агросектора.
Петя Ставрева посочи, че от 2014 година се въвежда многокомпонентна ставка за субсидиране. В нея е включено базово финансиране на земеделските производители, което е в рамките на 40% от бюджета за субсидиране, а също и така наречения зелен компонент, който изисква спазването на агропрактики, една от които е оставянето на 7% от обработваемата земя за угар. В бюджета за субсидии е предвиден процент и за подпомагане на млади фермери, както и компонент за подпогане на неземеделските и полупланински райони.

"Приветстваме тези изисквания на Европейската комисия, както и определянето на максимална сума за субсидирането на един земеделски производител", заяви още Петя Ставрева. Тя сподели притеснение от факта, че производителите не са информирани за тези изменения, не са подготвени за новите изисквания и ще останат ощетени. Лидерът на "Обединени земеделци" посочи още, че непрекъснато се свива процентът на стопаните, които получават европейски плащания, както и на тези, които не се регистрират като земеделски стопани. Затова според Петя Ставрева е необходимо държавата да насърчи регистрирането на земеделски производители.
Лидерът на земеделците посочи като проблем и бързото обезлюдяване на селските райони, на което е нужно да се противодейства с национална стратегия. Сдружаването на земеделските производители също се оказва неуспешно. По мярката за финансиране на създаването на такива сдружения към момента има подадени едва 10 проекта, посочи Петя Ставрева. Според нея правителството трябва да договаря мерки, на чиито изисквания да могат да отговарят българските производители, а не френските или холандските. "Сега управляващите си позволяват законодателни експерименти, особено в земеделието, и работят на принципа "проба-грешка", подчерта г-жа Ставрева.
Областният председател на съюзната организация в Пазарджик и член на Националното ръководство Емил Йончев заяви, че в момента управляващите в България не мислят за бизнеса. "Добрите страни на управлението на ГЕРБ са борбата с престъпността, изграждането на софийското метро и строежа на магистралите, но по жизнен стандарт България е на предпоследно място на Балканския полуостров, защото не се обръща внимание на бизнеса и той не се подпомага", каза още Емил Йончев. Като грешка  той посочи предоставянето на управлението на природните богатства в ръцете на чужди компании, загубата на "Кремиковци", изнасянето на големи държавни поръчки навън и избирането на чужди изпълнители по наши проекти. 


Тази страница е видяна: 1013

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 17 май 2012 - 12:33:47

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Подкрепа за протеста на земеделци срещу промените в Закона за стоковите борси се очаква да гласуват общинските съветници
На Янини грамади земеделците пак призоваха за консолидация на земеделците
Музеят вади архивни материали за 25 години от промените
Българи в Ню Йорк на протест срещу промените в Изборния Кодекс (снимки)
НАП информира с имейли гражданите за промените в ползването на отстъпка по данъка за дохода
Земеделците почетоха паметта на Никола Петков
Инж. Емил Йончев:Пазарджик е на Стамболийски и на земеделците!
Декларация на „Зелени Балкани“ във връзка с кампанията срещу промените в Закона за горите
Иван Иванов: С промените ГЕРБ ще подобри организацията и работата за парламентарните избори
Земеделците няма да бъдат санкционирани за касови апаратиТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5454 сек., 0.4647 от тях за заявки.