pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Библиотеките се присъединяват към протеста на музеите, поставят свои искания
pamedia , събота 19 май 2012 - 14:38:26 // коментари: 0


От Регионална библиотека "Н. Фурнаджиеув" разпространиха становището на  НФ "Култура" към КТ "Подкрепа" и НСФ "Култура" към КНСБ, в което се казва:
"В дните на Националната библиотечна седмица 14-18 май, под наслов БИБЛИОТЕКИТЕ - ПАМЕТТА НА НАЦИЯТА и под патронажа на Вежди Рашидов и Министерството на културата РЕГИОНАЛНИТЕ БИБЛИОТЕКИ В БЪЛГАРИЯ подкрепят  протестните искания на своите колеги по съдба, специалистите от музеите и галериите, като не само се присъединяват към техния глас, но и се обръщат към всички политици в България, поставяйки своите искания за достойно заплащане и европейски условия на труд."
От документа става ясно, че библиотекарите настояват:
-Стандартите за издръжка на библиотеките да покриват европейските стандарти за информационно осигуряване и равен достъп до информация;
- министерството на културата да изработи Стандарт за билбиотечно-информационно обслужване, който да обезпечава както дейността на библиотеките, така и заплащането на библиотечните специалисти, предвиден в Закона за обществените библиотеки от 2009г. и да го съгласува и защити пред Министерството на финансите;
- За нормалното функциониране на една модерна библиотека са нужни високо образовани и мотивирани специалисти, редовно да се попълват библиотечните фондове с новоизлязла и в достатъчно екземпляри литература, да се абонират и поддържат онлайн бази данни, да има интернет достъп от всички зали на библиотека,както и преиферна техника за ползване от читателите. Без грижата на държавата и общините, които не просто да подпомагат, а  напълно финансово да обезпечават дейността на библиотеките, те никога няма да се превърнат в съвременни информационни центрове, осигуряващи равен достъп до информация за всички граждани.
Библиотечните специалисти изпълняват своите задължения със срамно ниско и унизително заплащане, повечето от тях с висше образование, и с магистърска степен, както и специалисти с докторска степен.
В становището се отбелязва, че средната работна заплата в регионалните библиотеки е 370-400 лева, началната - 330 лев за специалист с магистърска степен, а много от библиотечните специалисти с над 20-годишен стаж получават 340-380 лева. Средната възраст е 45-50 години.
Документът завършва с призив за подкрепа от общество и управляващите в борбата за достойно заплащане на труда и модернизиране на библиотеките.Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1172Време за изпълнение: 0.5386 сек., 0.4606 от тях за заявки.