RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
За да не станете бракониер по незнание, при закупуване на животинче, вземете поне фактура

ЕколозиСлучаите на бракониерство и незаконна търговия със защитени видове са дело както на професионалисти, които целят материална облага, така и на хора, които са неинформирани и нямат никаква представа за защитените видове животни, а в България те са много. Това заяви Яна Вилина от дирекция "Биологично разнообразие" в министерството на околната среда и водите. В България почти всички видове животни са защитени с изключение на тези, които са обект на лов, както и 18 вида птици, уточни Александър Дуцов от Сдружение за дивата природа "Балкани". За да не станете неволно бракониер, при закупуване на екзотично животно, вземете поне фактура. Така наказателна отговорност ще се търси от продавача, а не от вас, разясниха екоекспертите, които в Пазарджик проведоха междуведомствен семинар на тема „Подобряване на междуинституционалното сътрудничество в превенцията, разследването и разрешаването на случаи на бракониерство и незаконна търговия със защитени видове”.

При закупуване на екзотичен вид купувачът е най-добре да поиска документ за произход, както и регистрационна карта на животинчето. Българските защитени видове са описани в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, а видовете, които подлежат на регистрация са включени в Регламент 338-97, разясниха експерти от Регионалната инспекция по опазване на околната среда в Пазарджик.
Случаите на бракониерство са много и съвсем различни – техен обект могат да бъдат не само животните, но и техни малки, дори яйцата им.  Еколозите апелираха към гражданите да сигнализират на зеления телефон, който е публикуван на интернет страниците на всяка регионална екоинспекция, ако непознати разпитват за гнезда на соколи или предлагат за продажба защитени животни. Бракониерство е излагането на трофеи на животни, търговията, дори носенето на продукти от защитени видове, като портмоне от крокодилска кожа или накити от слонова кост.
В региона под закрила е взета дивата коза. До момента са маркирани 5 диви кози в района на Девин. Те се прехвърлят и обитават и района на Борово, Велинградско. Основна цел на маркирането им, което се извършва по проект, е да бъдат защитени от бракониери и в случай на бракониерство, да бъдат установени нарушителите. Подобен проект е разработен и за кафявите мечки. Щетите, причинени от техни нападания, се покриват от държавата, припомниха еколози. За тази цел е необходимо потърпевшите да сигнализират органите максимално скоро след установяване на щетата. В Нова махала е имало наскоро подобен случай на кон, нападнат от мечка. Лечението му е  струвало 200 лв, които са платени от държавата. Преди две години в Ракитово е имало и случай на убит от мечка кон, чийто собственици са били изцяло обезщетени.
Бракониери посягат напоследък и на пойни птици, които отнемат от природата заради гласовите им данни и ги използват в селекциите си или ги продават. Животът им в плен е много кратък, предупредиха еколозите. Много често търговците увреждат хранопровода на птичката преди продажбата, тя бързо загива и кандидат-собствениците се връщат за нова птичка. Такива случаи в Пазарджик при проверката на пазарите за животни не са констатирани, но в Пловдив и София продажби на пойни птички са засечени. 


Тази страница е видяна: 1053

 Публикувано от: pamedia на вторник 19 юни 2012 - 12:36:50

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Кмет кмету: Вземете си прочетете правомощията и задълженията по ЗМСМА
Прокуратурата разследва за незнание или немарливо изпълнение, причинило смъртта на работниците в "Биовет"
Бракониер е хванат с 3 кубика дърва
Временнно се съкращава на седмица срокът за предварително закупуване на е-винетка
Пазарджик се включи в кампанията „Капачки за бъдеще“ за закупуване на кувьози
Читалището в Дебръщица организира дарителска акция за закупуване на книги и климатик
Бракониер на яребици и дива котка остана без улова и оръжието си
Благотворителен базар в Пазарджик -за закупуване на репродукции на историческа тематика за училища от региона
Тази нощ бракониер стреля от 2 метра срещу полицаи и ловни надзиратели
Съдът в Пазарджик окончателно отне от бракониер кола с ремарке и го глобиТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5312 сек., 0.4495 от тях за заявки.