RSS емисии

    


 
 Мобилна версия
logo_elina.jpg
ИЛ КОЗМЕТИКС БЪЛГАРИЯ
==
 търси да назначи
в с. Гара Елин Пелин, оператори опаковъчна линия.
==
Отлично възнаграждение, работа на смени, осигурен транспорт.
==
 тел. 0887/ 420 180;
          0884/ 530 777  


ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
На 18 септември започва делото срещу 13-те обвиняеми за проповядване на радикален ислям

На 18 септември ще е първото съдебно заседание по делото с 13-те обвиняеми за проповядване на идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд - Пазарджик.
Обвинението е срещу 13 души: Саид Мехмед Мутлу – имам на Сърница, Абдуллах Мустафа Салих, Ахмед Муса Ахмед, който вече има условна присъда за проповядване на радикален ислям, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдурахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа.
Обвиненията срещу тях са за ръководене и членуване в нерегистрираната по законоустановения ред в България организация "Ал - Уакф ал - ислями" - клон на едноименната саудитска фондация, действала на територията на областите Смолян, Благоевград и Пазарджик.

Саид Мутлу, Абдуллах Салих и Ахмед Ахмед са с по три обвинения. Първото е за това, че от март 2008 година до октомври 2010 година в джамията и кафе- сладкарница в Сърница пред мюсюлмани са проповядвали антидемократична идеология -противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права, като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава – обвиненията са по чл.108, ал.1 НК. Второто обвинение е за това, че са членували, а Саид Мутлу е ръководил нерегистрирана по законоустановения ред в България организация „Ал-Уакф ал-ислями“, която си е поставила за цел проповядване на антидемократична идеология – престъпление по чл.109, ал.1, пр.2 НК. Третото е за проповядване на омраза на религиозна основа чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите и лекции по време на срещи в кафенетата – престъпление по чл. 164, ал.1, пр.1 НК.
Останалите 10 подсъдими са обвинени единствено по второто обвинение - за престъпление по чл.109, ал.2 НК - за това, че са членували в нерегистрирана по законоустановения ред в България организация „Ал-Уакф ал-ислями“, която е проповядвала идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава.
Първото съдебно заседание ще се проведе от 9 часа на 18 септември 2012 година. Съдът е определил отсега датите и за още четири заседания.
Съдебните заседания са насрочени чак за месец септември, тъй като делото е обемно – материалите от досъдебното производство са събрани в 31 тома.  Предстои да бъдат призовани и разпитани 30 свидетели и 10 вещи лица, съобщиха от съда.
Делото ще се води от председателя на Окръжния съд Ивета Партулова. Максимално предвиденото от закона наказание за подобни обвинения е до 5 години лишаване от свобода.






Тази страница е видяна: 1238

 Публикувано от: pamedia на сряда 04 юли 2012 - 11:26:24

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Поредното заседание на делото срещу Ахмед Муса Ахмед и останалите 13 обвиняеми за разпространение на радикален ислям е насрочено за днес
Окръжният съд прекрати наказателното дело срещу 14-те обвиняеми за радикален ислям и го върна на прокуратурата
Доган сравни обнинението срещу 13-те за радикален ислям с делото срещу него
Делото срещу 14-те за радикален ислям се отлага за 14 юли
Делото срещу 14-те за радикален ислям се отлага за края на юни
Прекратено е делото срещу 14-те задържани за радикален ислям
Подсъдимите за радикален ислям не се признаха за виновни. Делото продължава на 26 септември (видео)
Новите задържани за проповядване на радикален ислям остават в ареста
ВМРО настоява кметът и органите на реда да прекратят демонстрациите пред съда по време на делото срещу радикален ислям
Делото за разпространение на радикален ислям продължава на 4 юли



Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.0460 сек., 0.9627 от тях за заявки.