RSS емисии

    


 
 Мобилна версия
logo_elina.jpg
ИЛ КОЗМЕТИКС БЪЛГАРИЯ
==
 търси да назначи
в с. Гара Елин Пелин, оператори опаковъчна линия.
==
Отлично възнаграждение, работа на смени, осигурен транспорт.
==
 тел. 0887/ 420 180;
          0884/ 530 777  


ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Мартина Савова и Десислава Ангелова от СОУ “Г. Брегов” - с престижни награди от международен керамичен фестивал

ukraina_fest1.jpgС Първа и Втора награда в номинациите за керамика се завърнаха от Украйна единайсетокласничките от  от  СОУ “Георги Брегов” Мартина Савова и Десислава Ангелова, съобщи ръководителката им  Маргарита Иванова.
В украинския град Опошня, Полтавска област,ежегодно в продължение на десетилетие се провежда международен младежки фестивал по керамика,който първоначално е бил само национален.
В тазгодишното шесто издание на международния форум, състоял се от 19 до 29 юни,са участвали  110 младежи от Украйна, Русия, Беларус, Молдова, Румъния и България, разпределени в три възрастови групи по разделите: Керамика, Живопис и Приложно-декоративно изкуство. Български представители са били  само  ученичките от СОУ “Георги Брегов” и ръководителката им.
Маргарита Иванова поясни , че организатори на фестивала са Специализираното училище по керамика “Колегиум-интернат” в Опошня, Министерството на културата в Украйна, Института по Керамология в Украйна, Националния музей по керамика в Опошня, Украйна.
"Участниците имаха определени поставени задачи, по които трябваше да се работи. В раздел “Керамика” на младежите бе дадено да направят по една основна работа, съд по избор и керамично пано.ukraina_fest2.jpg
Мартина изработи пластика “Утро във Велико Търново” с височина 45 см, свещник “Слънчоглед” и пано “Приятели”. Десислава направи керамична пластика “Път към небето” с височина 42 см, зооморфен съд “Охлюв” и пано “Преди сън”.
Организацията на фестивала бе много добра.  Младежите имаха възможност да се запознаят с творчеството на художници-керамици от Полша, Молдова, Русия, Беларус, Украйна и др.  На откритите уроци, които се провеждаха от умели художници и майстори на занаятите, участниците във фестивала можеха да  научат  много и различни техники и умения както в керамиката, така и в приложно-декорартивните изкуства. Всяка страна участничка във Фестивала имаше за задача да представи  презентация, показваща различни специфики в облатта на изкуството и културата на съответната държава.
За младежите  бяха организирани екскурзии до Полтава и Диканка. В Полтава бе посетена художествената галерия и музея “Полтавска битка”, както и парка, на чието място  се е провела тази битка. В Диканка бе посетен музея,  църквата “Св. Николай”, където е кръстен Гогол, близо до нея са и трите дъба, които са на около 800 години и са описани в поемата “Полтава” от Александър Пушкин.
Много топло  бе посрещната българската група с хляб и сол от страна на украйнците", сподели още Маргарита Иванова.
Тази страница е видяна: 1225

 Публикувано от: pamedia на петък 06 юли 2012 - 11:00:19

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Две възпитанички на Маргарита Иванова ще участват в международен младежки керамичен фестивал
Възпитаничките на Вокалната школа на Сийка Вълчева - с награди от международен фестивал на изкуствата в "Албена"
И танцьорите на Младежки дом с престижни награди от Пловдив
Емануил Иванов – с престижни награди от Италия и с концерт в „Маестро Г. Атанасов”
Стела Петришка и Патрисия Вацева от Вокал Акедеми с престижни награди от международни конкурси
Смесеният хор и Вокалната група при читалище "Виделина – 1865" – с престижни награди от фестивали
Международен фестивал за подводни филми
Втори международен етнокултурен фестивал в Пещера
На 3 и 4 август Пещера ще е домакин на ІІІ Международен етнокултурен фестивал
В края на седмицата във Велинград - Х международен фестивал „Дъга над Клептуза”Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5271 сек., 0.4448 от тях за заявки.