RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Една година от откриването на паметник на жертвите на комунизма в Пазарджик
Откриването на паметника Днес се навършва 1 година от откриването на паметник на жертвите на комунизма в Пазарджик - втори по рода си в България.

     Денят 23 август е ден за почит на жертвите на тоталитарните режими в Европа.
     На  тази дата преди 1 година е открит паметникът на жертвите на комунизма в Пазарджик. Идеята за паметния знак възниква преди десетилетие и е реализирана  успешно благодарение на Фондация “Илия Минев” с председател Панайот Ляков и Община Пазарджик. Намира подкрепа сред представители на институции, общественици, културни дейци и граждани.

Паметникът на жертвите на комунизма     При изготвяне на проекта за монумента участват скулпторът Иван Минеков, арх. Даниел Мирчев, инж. Илия Игнатиев. Определеното за строеж място е на пресечката между улиците “Цар Освободител” и “Княгиня Мария Луиза”, (новообособена градинка пред църквата “Успение на Света Богородица”), в Пазарджик.
     На 15 юни 2010 г. е издадено разрешение за строеж от Община Пазарджик, а на 01 ноември 2010 г. е направена първата копка на паметника на жертвите на комунизма в Пазарджишка област. Присъстват кметът Тодор Попов, д-р Панайот Ляков, племенницата на дисидента Илия Минев Мариана Палева, общински съветници, граждани.
     В инициатива по набирането на парични средства за построяването на мемориала през 2011 г. се включват участници в търг на картини, проведен в частната художествена галерия “Огнян Боев”- Пазарджик и дарители като кметът Тодор Попов, Илия Манчев, Спас Козарев, инж. Пенка Василева, д-р Тодор Точков и други. С безплатен труд, осигуряване на бетон по построяването и отстъпка от цената по облицоването на монумента участват строителни фирми. Строително-монтажните работи са извършени от “Технострой комплект” ООД - Пазарджик.
 Първа копка     Паметникът е открит на 23 авг. 2011 г. Присъстват кметът Тодор Попов, д-р Панайот Ляков, представители на институции от града, общественици и граждани. Заупокойна панихида за загиналите дисиденти отслужва отец Станоя Карамитров – свещеник в катедралната църква “Успение на Света Богородица” и освещава мемориала.

     Документите във връзка с построяването на паметник на жертвите на комунизма в Пазарджик са предадени като дарение от председателя на Фондация “Илия Минев” Панайот Ляков през 2011 г. Те са обработени и заведени към фонд № 1470, Фондация “Илия Минев” – Пазарджик, инвентарен опис № 2, с крайни дати 2000-2011 г. и се съхраняват в Държавен архив – Пазарджик.

Информацията предостави Искра Андонова, ст. експерт в Държавен архив – Пазарджик.

Снимките в тяхната последователност:

Откриване на паметника на жертвите на комунизма в Пазарджик. 23 авг. 2011 г.

Паметника на жертвите на комунизма в Пазарджик


Първа копка на паметника. 1 ноем. 2010 г.Тази страница е видяна: 2281

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 23 август 2012 - 06:28:07

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Третият в страната паметник на жертвите на комунизма беше открит в Пазарджик
Общината изчисти поругания паметник на жертвите на комунизма
Малцина почетоха жертвите на комунизма в Пазарджик
На 1 февруари - цветя пред паметника на жертвите на комунизма в Пазарджик
В събота Реформаторският блок в Пазарджик ще отбележи Деня на жертвите на комунизма
25 години от 10 ноември ще бъдат отбелязани пред паметника на жертвите от комунизма в Пазарджик
Почит към жертвите на комунизма
Почит към жертвите на комунизма
Днес е Денят за почит към жертвите на комунизма
На 10 ноември пред паметника на жертвите на комунизмаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5931 сек., 0.5106 от тях за заявки.