RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
22 октомври - Европейски ден на донорството

nadia_paliiska_g.jpgЗа втора поредна година България отбелязва Европейския ден на донорството. Инициативата за него е от 1996 г. и принадлежи на проф. Филип Морел, който работи в Университетската болница в Женева, съобщи д-р Надя Палийска от Регионалната здравна инспекция в Пазарджик.
Целта е да се популяризира донорството, което е основата на животоспасяващи 
трансплантации. Тези сложни операции са единственият шанс за живот на хиляди хора.

В Европа над 56 хил. души имат нужда от трансплантация на някакъв орган или тъкани.

От 1998 г. Европейският ден на донорството започва ежегодно да се подготвя от Съвета на Европа. Досега домакини на основното събитие са били 11 различни държави – Швейцария, Австрия, Португалия, Швеция, Кипър, Гърция, Турция, Ирландия, Словения, Германия, Грузия.

В България хронологията на трансплантациите започва от 1969 година, когато е извършена първата бъбречна трансплантация. През 1986 е направена първата сърдечна трансплантация, а през 2004 г е трансплантиран за пръв път черен дроб. Това е и годината на приемане на Закона за трансплантацията на органи, тъкани и клетки, създадена е и Агенция по трансплантация.

Българското законодателство е приело, че който изрично не е изразил отказа си да бъде донор, е съгласен на този хуманен акт в случай на смърт. Въпреки този факт, при мозъчна смърт на пациент, нито един доктор в България не може да вземе органи или тъкани без съгласието на близките. За да вземат те адекватно решение трябва да знаят волята на евентуалния донор, затова ние апелираме всеки да разговаря с близките си и те да знаят неговата воля и неговото разбиране за донорството, за да може в тежък момент да се съобразят с това, заяви д-р Палийска.

В рамките на националната кампания в подкрепа на донорството здравни експерти раздават брошури, в които е публикувана и донорска карта. В нея всеки може да запише волята си и да я носи с личните си документи. Тя няма юридическа стойност, но ще помогне в решението на семейството при нужда. А нуждаещите се от трансплантация в България са вече близо хиляда души. Данните за 2011 година сочат, че от трансплантация на бъбрек се нуждаят 807 българи, от които 14 са деца. Черен дроб чакат 26 наши сънародници, от които три – деца. Пациентите, които чакат ново сърце, са 25, а от трансплантация на бял дроб се нуждаят четирима. Някои от тях не дочакват нов орган. Една от основните причини за недостига на органи за трансплантации е незнанието на близките на хората, изпаднали в мозъчна смърт, какво е отношението им към донорството. Затова кампанията цели да провокира волеизявлението на хората по отношение на дарението на органи в случай на мозъчна смърт. 


Тази страница е видяна: 1352

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 22 септември 2011 - 12:23:41

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Първите европейски възпитаници
Пазарджишки младежи се учат в европейски училища от преди повече от 140 години
В РЗИ направиха сърце от рози в подкрепа на донорството
Здравни инспектори ще засадят рози в подкрепа на донорството
„Частица от теб може да бъде за някого целия свят”, е темата на конкурс за донорството
Пазарджиклия е европейски шампион по ММА
Пазарджик - кандидат за Европейски град на спорта
Ученици от ПМГ „К. Величков“ проектират европейски екоград
Димитър Марков добави и две европейски титли към световните
Есенна информационно-трудова борса “Европейски ден на труда”
Кметът награди спортисти с републикански и европейски отличияТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5206 сек., 0.4377 от тях за заявки.