RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Съдът разпитва 5 часа Муафак ал Асад, предстои да бъде изслушан звукозаписът. Делото продължава на 28 ноември /видео/

Делото срещу 13-те обвиняеми за радикален ислям ще продължи на 28 ноември с разпит на защитените свидетели, за които днес не стигна времето.  Съдия Ивета Парпулова насрочи и следващите заседание последователно от 17 до 21 декември. 
След като почти 5 часа бе разпитван  Муафак ал Асад, предстои да бъде изслушан звукозаписът от днес, така, както поиска защитата му. Целта е да се установи има ли разминавания между стенограмата и показанията на Ал Асад.
Целият следобед бяха четени показанията му в досъдебната фаза, включително и пред съдия. От преобладаващата част той се отрече. 
 В разпита пред съдия Муафак ал Асад е казал, че по време на семинари в Истанбул на присъстващите  там е съобщено, че ръководител на организацията на „Ал Уакф Ал Ислями” за България  ще бъде Саид Мутлу.  Дадена им е програмата, според която във всяка джамия трябва да има курс по Коран, който да обучава по десет момчета, те да обучават още по пет,  докато станат  500.
Дадени са им документи от мюфтийството, които им осигуряват достъп навсякъде в страната, за да проповядват, но основната цел била да се смени традиционният ислям в България със салафитски.
Парите са пристигали чрез хора, ходили на поклонение в Саудитска Арабия.
Но днес Муафак отрече да е получавал и раздавал пари, освен на джамията. Не знае от къде са файловете, намерени на компютъра му, както и флашка в колата му.
Първият от файловете иззети от личния му компютър като веществени доказателства съдържа Програмата на организацията „Ал Уакф Ал Ислями”, вторият - текстове на български език и представлява отчет за участниците в организацията, броя им и средствата, които са получили, но според Муафак това не е писано от него. За файл с таблици на арабски обвиняемият заяви, че не той е авторът, а някой му ги е изпратил, шестият файл на български представлява програма за  работа със студенти от Югозападния университет в Благоевград, но Ал Асад твърди, че не е работил със студенти от Югозападния университет и не е ходил в Благоевград.
След шумните митинги на националистическите партии, разотишли си по обед, в Градската градина до тъмно остана малка група близки и поддръжници на обвиняемите.

 


Тази страница е видяна: 1211

 Публикувано от: pamedia на понеделник 29 октомври 2012 - 18:04:18

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Муафак ал Асад бил преследван от полицейска кола, ще бъде разпитван без преводач
Съдът в Пазарджик разпитва 16 свидетели по делото за радикален ислям
На 20 октомври съдът в Пловдив ще разпитва нови 7 свидетели по делото „Белнейски“
Преводачката, поискана от свидетеля Муафак ал Асад, не се яви в съда
Подсъдимите за радикален ислям не се признаха за виновни. Делото продължава на 26 септември (видео)
Близо 5 часа след началото на заседанието съдът даде ход на делото срещу 14-те ислямисти
Делото за разпространение на радикален ислям продължава на 4 юли
Кр. Кръстев продължава от затвора борбата за възобновяване на делото
Делото срещу салафитите продължава с разпит на тайни свидетели
Днес продължава делото срещу 14-те, обвинени за радикална ислямистка пропагндаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4652 сек., 0.3850 от тях за заявки.