RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Нова схема ощетява гражданите с „Каско”

Застрахователните компании прилагат нова схема, чрез която ощетяват своите клиенти, платили коректно за „Авто Каско”. При тотална щета - кражба или тежка катастрофа, фирмите  плащат едва 70% от обещаната премия, като си спестяват останалите 30%. Това става чрез т.нар. надзастраховане. „В началото на годината застрахователя сам оценява колата, примерно за 10 000  лв. и взема от клиента 600 лв. премия. При инцидент вместо да плати пълната щета, фирмата заявява, че оценката на колата е по-ниска.

Заради това едностранно решение клиента получава по-малко от уговореното, а компанията възстановява част от премията”, алармира Явор Якимов, консултант към Национална асоциация за защита на застрахованите. Така вместо да получат пълна компенсация от 10 000 лв., гражданите на пример получават 7 000 лв., а компанията им връща 180 лв., вместо останалите 3000 лв. Застрахователите искат от клиентите максимална сума при пълна застраховка, а при инцидент плащат само част от парите, което е в ущърб на гражданите. По закон застрахователят дължи обезщетение в размер на действителната стойност на увреденото имущество. „Много от тях не се съобразяват с разпоредбата на Кодекса на застраховането, според която щом не е уговорено друго, стойността по която се оценява автомобила при сключване на застраховката е равна на действителната стойност на колата”, алармират от НАЗЗ. Номерът се прилага включително и от големи застрахователни компании. Срещу някои от тях вече има дела. „Чакаме решение на съда по 12 такива случая. Сигналите са от цялата страна”, коментира Якимов. От НАЗЗ предлагат законова промяна, която да защити гражданите от едностранна смяна застрахователната сума чрез позоваване на надзастраховането. Това едностранно решение се използва активно и набира все по – печална слава.

Николай Пешев,
PR консултант PressBox.BG


Тази страница е видяна: 692

 Публикувано от: pamedia на вторник 06 ноември 2012 - 11:39:19

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Билбордовете в Пазарджик ще се преподредят по нова, специализирана схема
Стартира нова процедура за набиране на заявки от работодатели по схема „Младежка заетост”
Телефонните терористи отново са се активизирали , използват нова схема в района на Пазарджик
Пазарджик, Панагюрище и Велинград могат да кандидатстват по нова схема „Зелена и достъпна градска среда” до 5 млн. лв.
ОИЦ разяснява новата схема „Ново работно място2015“
Българските тенисисти в основната схема на ASAREL BULGARIA OPEN са 12
Възрастна панагюрка е измамена по класическата схема за пострадал роднина
За основната схема на Asarel Bulgaria Open се класираха 9 българи
По-малко автобусни линии и курсове в новата транспортна схема
Телефонните измамници са се активизирали по познатата схема с мнимия полицайТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5621 сек., 0.4780 от тях за заявки.