RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Батачани - с нова подписка с искане за прекратяване на богослуженията в църквата "Света Неделя"

Близо 900  жители  на  Батак  са се подписали под писмо до наместник-председателя на Светия синод митрополит Кирил с искане да бъдат прекратени богослуженията в църквата -костница "Света Неделя" в града. Подписалите се настояват църквата да остане музей и да пази паметта на загиналите, а не в нея да се правят сватби и кръщенки.

Представители на различни неправителствени организации  изказаха своя протест и срещу изготвянето на акт от страна на Община Батак за обявяване на църквата за публична общинска собственост. Сигнал за това е подаден от Културно-историческо дружество "Будител" – гр. Батак, до президента, министър-председателя, министрите на културата и на отбраната. Искането на "Будител" е за отмяна на незаконосъобразно изготвения акт от Община Батак за публична общинска собственост на културно-исторически и военен паметник църква-костница и музей "Света Неделя", е записано в документа. "В продължение на 136 г. историческата църква-костница в Батак изпълнява важна роля в държавната политика и идеология с цел запазване целостта на нацията и държавата. След 1876г. по воля на дедите ни богослуженията в историческата църква са прекратени и с активна роля и средства на българското правителство  и народното събрание тя  е одържавена и превърната в мавзолей-костница на загиналите за българската свобода герои – Априлци, за да възпитава поколенията в чувство на патриотизъм и признателност." В документа се посочва, че църквата е държавна от 1911 г  с влизане в сила на Закона за старините и не съществува документ или акт от страна на държавата, с който да е извършена денационализация и раздържевяване на движимите и недвижими културни ценности .
Собствеността на храма вин аги е била общонародна – държавна, е позицията, която намира широк отзвук в социалните мрежи. Очаква се областният управител на Пазарджик да се произнесе по решението относно промяната на собствеността на имота.
Тази страница е видяна: 813

 Публикувано от: pamedia на сряда 28 ноември 2012 - 14:21:37

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Десислава Костадинова: В църквата „Света Неделя” влизам със страхопочитание
Държавен архив – Пазарджик: 95 години от атентата в църквата “Света Неделя”
В събота Велинград излиза на протест с искане за прекратяване на концесията за добив на волфрам
От църквата „Света Петка“ в Пещера са откраднати пари от продажбата на свещи
Църквата „Света Богородица“ в Пазарджик чества утре храмовия си празник
В неделя младежите от БЧК и Църквата са събрали 360 лв. за с. Бисер
За кражбата на пари в църквата „Света Петка“ в Пещера е привлечена като обвиняема 40-годишна жена
В църквата-костница „Св. Неделя“ в Батак започва проверка на министерство на културата
Факелно шествие на ВМРО в Батак срещу предаването на църквата-костница „Св. Неделя“ на Пловдивската митрополия
Извършват оглед на катастрофирали автомобили в района на кръстовището при църквата "Света Богородица"Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5955 сек., 0.5099 от тях за заявки.