pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Община Септември сезира Цветан Цветанов за натиск от БОП
pamedia , четвъртък 17 януари 2013 - 14:39:00 // коментари: 0


Петър БобошевВ писмо до министъра на вътрешните работи, до председателя на Националното сдружение на общините и до областния управите на Пазарджик кметът на Септември Петър Бошев сигнализира институциите за натиск на Териториалното звено на Борбата с организираната престъпност върху местната администрация в Септември. Според кмета на общината натискът на БОП е в защита на интересите на една фирма – "Стройкомерс" ООД на Марин Рачев. Това е вторият случай, в който службата за борба с организираната престъпност е сочена, че обслужва частния интерес на компанията. През 2010 година всички обвинения срещу шефа на антимафиотите в Пазарджик паднаха и той беше възстановен на длъжността си.

Проверките на БОП в Септември са започнали през юли 2012 година с разпореждане на шефа на звеното в Пазарджик Георги Грозданов. Голяма част от проверките по сигнали или във връзка с договори с фирма "Стройкомерс", посочи кметът.
С прокурорско постановление на 5 декември 2012 г от общината са изискани всички платежни нареждания, отразяващи финансовите взаимоотношения със "Стройкомерс" във връзка с изграждането на водопровода в с. Карабунар. Фирмата претендира за изплащането на 350 хиляди лева за дейности, извършени по проекта. Всичко, което Държавен фонд "Земеделие" е признал като реализирано по проекта, е изплатено на "Стройкомерс", а претенциите на фирмата са предмет на търговски спор и при наличие на образувано дело няма как общината да извърши плащане преди да е приключило делото, обясни Бошев. "От всичко е видно, че се оказва натиск тези пари да бъдат платени",заяви юристът на общината Ирен Савова.
Натискът е безпрецедентен, подложени сме на постоянни проверки,  общински служители са викани по 7-8 пъти на разпити, изземат се документи в оригинал, включително и компютри, а това затруднява текущата ни дейност и нарушава нормалния ритъм на работа, обясни кметът Петър Бошев.
Позицията му беше споделена на пресконференцията в Пазарджик и от двамата заместник-кметове, както и от кметовете на 13-те села в общината, които в декларация заявяват, че не приемат грубото вмешателство на службите в работата на местната власт.
Общината е проверявана и по други сигнали на "Стройкомерс" -за разрешение за реконструкция на жилище на съсед на собственика на "Стройкомерс", за зареждане с гориво на служебните автомобили. От БОП са изисквали документи за погребалните услуги в Септември, както и за договор за сметопочистване от преди 8 години. От местната администрация изказаха недоумение защо точно Службата за борба с организираната престъпност се занимава с община Септември, а не Икономическа полиция. В същото време няма никакво движение на подаден още през октомври 2010 година сигнал на общината до прокуратурата и други ведомства за нарушения при провеждането на обществената поръчка именно по спорния договор със "Стройкомерс" за водопровода в Карабунар. Фирмата е спечелила поръчката с цена, надвишаваща останалите оферти с 450 хиляди лева, посочи кметът на Септември. "Остава въпросът службите чии интереси защитават – обществени или частни и докъде може да стигне това брутално вмешателство в работата на местната власт", попита Петър Бошев. 


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1503Време за изпълнение: 0.3409 сек., 0.2892 от тях за заявки.