RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Музеят в Пазарджик събра в Годишник научния труд през 2012 година на историци и краеведи

Излезе от пeчат том III на Годишник на Регионален исторически музей Пазарджик. Сборникът е посветен на 100 годишнината на музея и събира в себе си научния труд на автори не само от Пазарджик, но и от цялата страна. Директорът на РИМ-Пазарджик Борис Хаджийски разглежда проявите на институцията, както и добрите практики през юбилейната 2011 г. Специален акцент е 90-годишнината на първия директор на Пазарджишкия музей Недялка Гиздова с приложената избрана библиография на нейните изследвания.
В годишника са включени статии с разнообразна тематика: Куршум хан в Пазарджик (Пенка Николова), за първото Българско акционерно дружество за ползване енергията на морските вълни АД” Вълномотор- Зидаров” – Пазарджик 1910 г. (Иван Алексиев), „Отражението на Балканската война в народни песни от Пазарджишко” (Вася Гергинова) и „Календарни празници и обичаи. Традиционен светоглед на батачани в периода края на XIV първата половина на ХХ в.” (Мария Йорданова)
В рубриката „Събития и личности” са представени различни аспекти от живота и дейността на: Константин Величков (Иванка Кибритова), хаджи Георги Хаджитилев (Анна Илиева), проф. Стефан Консулов (Анна Кочанкова), Елисавета Консулова - Вазова (Евгения Русинова) и Любомир Владикин (Николай Поппетров).
За първи път се публикува научна статия за откритото през 1960 г. сребърно съкровище с позлата край с. Црънча, Пазарджишко (Любка Тодорова), както и статията „Връх на копие (първа третина на XVI в.) на рода Zerotina” (Валери Йотов).
Особено ценна е публикацията „Двадесет Татарпазарджишки писма до Александър Екзарх (1847-1851)” с автори Вера Бонева и Йордан Желев.
По традиция, и в том III са публикувани текстове на бивши музейни работници: Димитър Жлегов („Занати и занаятчийски сдружения в гр. Пазарджик XV-XIX в.”) и Александър Арнаудов („Кантарджийският занаят в Пазарджик”).
В годишника е поместена и рецензия на Йорданка Гешева за книгата на Румяна Кацарова „Димитър Тончев. Общественик, политик, партиен лидер”.
Цялото съдържание на сборника е достъпно в уебсайта на Регионален исторически музей-Пазарджик. 


Тази страница е видяна: 1011

 Публикувано от: pamedia на понеделник 28 януари 2013 - 14:45:45

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Музеят в Пазарджик издаде Годишник и сборник с докладите от Втората научна конференция по повод годишнини от 9 септември и 10 ноември
„Асарел-Медет” публично представи изпълнението на програмите си за устойчиво развитие през 2012 година
НАП Пазарджик събра 4 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година
По-ниски раждаемост и смъртност в област Пазарджик през 2012 г.
Пазарджик е сред петте области с най-много новорегистрирани ХИВ-позитивни през 2012 г.
Земляческа среща събра стрелчани за поредна година в София
„Асарел-Медет” и д-р инж. Лъчезар Цоцорков са отличени със званието „Общински дарител” за 2012 година
За пета поредна година „Гордея се с труда на моите родители“ събра деца в „Асарел-Медет“ АД
За четвърта поредна година „Гордея се с труда на моите родители“ събра деца в „Асарел-Медет“
Маркетинг Салюшънс: Според 58% от работещите фирми - 2012 година ще е по-лоша за бизнеса като цялоТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5483 сек., 0.4676 от тях за заявки.