RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Жени с репродуктивни проблеми разчитат в бюджета да залегнат гласуваните 30 хиляди лева за Фонд Ин Витро

Фонд Ин витро в ПазарджикЖени с репродуктивни проблеми и фондация "Аз искам бебе" алармираха, че втора година в Пазарджик вече реално не е заработил приетия с пълно единодушие от Общинския съвет Фонд Ин Витро.
С решение №91 от 26 май 2011 година Общинският съвет в Пазарджик 33 общински съветници гласуват да бъде учреден такъв фонд с начално вложение от 30 хиляди лева. Такива средства обаче не са залегнали нито в актуализацията на бюджет 2011, нито в бюджет 2012, а не са предвидени и в проекта за 2013 година, алармираха днес желаещи да станат родители.

Решението на съветниците предвижда средствата за подпомагане на пациенти с репродуктивни проблеми да се разпределят от комисия "Здравеопазване" в Общинския съвет, както и комисията да разработи правилник за работата и критерии за кандидатстване в Общински Фонд Ин Витро. Това до момента не е направено, но ако парите не бъдат предвидени в бюджет 2013, и тази година Фонд Ин Витро няма да заработи, а на него разчитат немалко хора с проблеми. По данни от 2011 година с репродуктивни проблеми в Пазарджик са около 300 семейства.

Общинският съветник Илия Джамбазов ще внесе на утрешното заседание на ОбС предложение за заделяне на тези средства в бюджета. Те биха били достатъчни за финансово подпомагане на около 15 семейства, съобщи Вера Вулджева, член на Управителния съвет на Фондация "Аз искам бебе". Тя уточни, че пациентите с репродуктивни проблеми ползват помощ от държавата, но често лечението и процедурите надхвърлят предвидените средства, а и за съжаление, не винаги първият опит е успешен, понякога се налага години лечение и подготовка за втора ин витро процедура. Именно затова разчитат на общинските ин витро фондове, които да подпомогнат семействата в борбата им за бебе. 30 общини в България реално са подали ръка за решаване на проблема. В Стара Загора миналата година отпусната сума е била 30 хиляди лева, а тази – 40 хиляди лева, във Велико Търново сумата, която се отпуска е 50 хиляди лева, в Габрово – 15 хиляди лева. Дори и малки общини като Дупница и Ловеч заделят по 10-15 хиляди лева годишно.

Шест жени от Пазарджик днес застанаха с лицата си, за да алармират за проблема с липсата на средства в бюджета при прието решение за учредяването на Фонд Ин Витро. В по-малките гладове разкриването на самоличността е проблем, посочи Вера Вулджева, затова в бъдеще документите им за кандидатстване трябва да се разглеждат и да се оповестяват решенията по номера, а не по име. 


Тази страница е видяна: 965

 Публикувано от: pamedia на сряда 13 февруари 2013 - 12:45:23

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
15 двойки с репродуктивни проблеми кандидатстват за финансиране от общинския фонд в Пазарджик
Награден фонд от 7 хиляди лева за кампанията „Рециклиращо предизвикателство“
Рекордно участие на конните състезания в Стрелча. Наградният фонд надхвърли 6 хиляди лева
Пазарджик вече има Правилник за подпомагане на лица с репродуктивни проблеми
HackAUBG 2.0 с награден фонд 6 хиляди лева обещава да даде старт на множество иновативни идеи
Пазарджик увеличава броя на процедурите за финансиране на лечението на репродуктивни проблеми
С 15 хиляди лева от представителните разходи на кмета ще се финансира кризисен фонд за подпомагане на дейци на културата и изкуството в Пазарджик
В БИЛА продават картички в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми. Кандидатите вече могат да подават документи
Да се увеличат на 50 хиляди лева средствата за фонд "Инвитро" ще обсъждат съветниците на Пазарджик
От 15 май започва приемът на документи за подпомагане от Общински фонд „Ин витро”Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.9189 сек., 0.8299 от тях за заявки.