pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Екоинспекцията проверява и пътищата за незаконни сметища и замърсявания
pamedia , вторник 09 април 2013 - 14:27:12 // коментари: 0


        През месец март експертите на РИОСВ извършиха проверки на депа за отпадъци и на републикански и общински пътища в областта с цел, недопускане на нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, съобщават от екоинспекцията в Пазарджик.
        Контролирани са задължения на кметовете за почистване на общинските пътища, пътните съоръжения, обслужващите зони, както и за осигуряване на съдове за събиране на отпадъци и извозването им.
        Проверки от началото на 2013г. установиха замърсени с отпадъци терени на територията на община Батак, община Лесичово и кметства Черногорово и Алеко Константиново-образувани нерегламентирани сметища в местностите „Калдаръмица”, „Герена” и „Баира”. Дадените предписания за почистване са изпълнени от община Батак, община Лесичово и кметство Черногорово. За терените в с. Алеко Константиново, частна и общинска собственост е дадено предписание да се определят задълженията по ЗУО и почистените отпадъци да се насочат за рециклиране, оползотворяване или депониране, съгласно свойствата и характеристиките им. Предстои повторна проверка.
       След упражнен контрол от РИОСВ, от началото на 2013г. са почистени четири локални сметища и крайпътни участъци на входно-изходни зони на населени места в общините Пазарджик, Лесичово, Велинград и Стрелча. Възстановени са качествата на 41 дка земеделски земи.
       На Областно пътно управление е дадено предписание до 28 април да почисти замърсявания с битови и строителни отпадъци по отсечката гр.Пазарджик- с.Мало Конаре – с.Пищигово, а на кмета на гр. Панагюрище – установени замърсявания с битови отпадъци на прилежащи терени и земеделски земи по павирания път до с. Попинци, на пътя Панагюрище – с. Оборище и на отсечката от главен път ІІ-37 до с. Свобода.
       По сигнали на „Зеления телефон” за замърсени с отпадъци терени на общинското депо на Пазарджик и в квартал Луковица – гр. Пещера инспекцията реагира веднага и даде предписания да бъдат почистени и да не се допускат нови замърсявания.
       Проверки на общинските депа в Пещера и Стрелча констатират идентични проблеми: самозапалване на биогаз и замърсяване с леки фракции на терени, съседни на депата, особено при силен вятър. Дадени са предписания за почистване на замърсяванията и извършване на документален контрол на приеманите за обезвреждане отпадъци на депото в Пещера. След предписание на РИОСВ община Стрелча почисти  замърсяване с отпадъци на терени по пътя за гр. Копривщица, констатирано при проверка по подаден сигнал.
     През април проверките продължават. 


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 924Време за изпълнение: 0.5460 сек., 0.4710 от тях за заявки.