RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Илияна Йотова на среща със социални работници: Държавата абдикира от проблемите на най-уязвимите групи

Илияна ЙотоваДържавата абдикира от проблемите на най-уязвимите групи, категорична беше Илияна Йотова, водач на листата на Коалиция за България в 13 МИР, при срещата си със социални работници във Велинград. По време на разговора стана ясно, че центровете за настаняване от семеен тип са с намален бюджет и на децата са спрени средставата за джобни. Ситуацията е много тежка, парите за задоволяване на нуждите на децата са крайно недостатъчни , а това се отразява и на тях, и на качеството на работа, споделиха социалните работници. Посещавала съм подобни места в други европейски държави и финансирането им се осъществява по съвсем различен начин, коментира Илияна Йотова. Според нея тази система е изцяло държавен ангажимент.  
Социалните работници разказаха, че срещат трудности не само с разпределяне на средствата, но и с амортизираната материална база,  изваждането на лични карти на децата и непълнолетните майки, с които ряботят в центъра за обществена подкрепа. Според тях трябва да се помисли за алтернативни услуги след напускане на центровете, за квалификация на децата. Заложено в програмата ни е работим за професионалните училища, защото липсва връзката между образователния сектор и пазара на труда, посочи Илияна Йотова. Във Велинград тя се срещна и с представители на дървопреработвателния и хотелиерския бранш. Те повдигнаха въпроси за собствеността на минералната вода, чийто собственик е държавата. Според тях държавата не поддържа водопровода, въпреки високите такси, които плащата хотелите на държавната хазна. Участниците в срещата подчертаха и липсата на всякаква комуникация между тях и Басейнова дирекция. Хотелиерите и ресторантьорите изразиха и неодобрението си и от липсата на добра реклама на България в чужбина, което също е държавна политика.
Страшно е, когато използваш 100 млн. лв. за подслушване вместо за здравеопазване и е страшно, че се опитаха да унижат българския лекар през тези 4 години. Това каза на среща с лекари в МБАЛ – Велинград водачът на листата на Коалиция за България в 13 МИР Илияна Йотова. В здравното заведение работят 215 души персонал, като 50 от тях са лекари – специалисти. Най-големият провал на ГЕРБ е в системата на здравеопазването и тези хора нямат никакво морално право да управляват повече, допълни тя. Причината за този провал е не само в честата смяна на министри, кой от кой по-неподходящи и некомпетентни, а цялостната липса на визия в тази сфера, категорична беше Йотова. В резултат на всичко това здравеопазването колабира и са нужни спешни мерки, допълни водачът на листата на Коалиция за България. Държавата не внасяше осигуровки на пенсионерите, безработните, студентите, военнослужещите, а лекарската професия се превърна в най-онеправданата, каза Илияна Йотова. Според нея трябва час по-скоро да се създаде фонд за лечение на социално слаби и уязвими групи. Необходимо е да се осигурят отново средства за общинските болници в трудно достъпните райони, каквато е и тази във Велинград, посочи Йотова. Системата е занемарена, затлачена от проблеми и оставена на последно място сред приоритетите на предишните управляващи, коментира още тя. Според Илияна Йотова системата с направленията не е ефективна и лимитите за тях трябва да бъдат премахнати, както и да се помисли къде е мястото на спешната медицинска помощ. Във Велинград водачът на листата Коалиция за България, заедно със следващите в листата Георги Мърков, Йордан Младенов и Георги Янчев, се срещнаха и с възрастни хора с увреждания, по тяхна лична покана. 


Тази страница е видяна: 920

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 18 април 2013 - 17:53:56

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
За законодателство за условията на труд за работници от трети страни настоява Илияна Йотова
Социално предприятие за лица от уязвимите групи създава Община Пещера по проект
На среща с Илияна Йотова учители от Пещера поискаха да бъде направен подробен анализ на системата на делегираните бюджети
Социални работници и психолози ще играят спектакъл на сцената на театъра
600 безработни са намерили работа като екопатрули и общи и социални работници във Велинград
В Пазарджик ще се проведе работна среща по проблемите на трафика на хора
Илияна Йотова е номинацията на БСП за вицепрезидент
Възрастни с увреждания и социални работници в Пещера и Пазарджик преминаха обучение по проект за дигитална и гражданска компетентност
27 декември - приемен ден на евродепутат Илияна Йотова
Илияна Йотова е водач на листата на БСП в ПазарджикТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.6881 сек., 0.6011 от тях за заявки.