pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Проф. Велислав Минеков: Теснолинейката до Добринище трябва да е част от национална програма за туризъм
pamedia , петък 03 май 2013 - 11:28:17 // коментари: 0


Велислав МинековВодачът на листата на Движение България на гражданите проф. Велислав Минеков днес осъществи детската си мечта – да се качи на теснолинейката Септември – Добринище. По живописния път на железницата  го придружаваха обл.координатор Бойка Маринска и членове на предизборния щаб на партията на Меглена Кунева в Пазарджик.
Велислав Минеков"Надявам се този транспорт да има бъдеще, а единствената останала в страната ни теснолинейка да се превърне в част от национална програма за туризъм. Това съм го виждал и действа с голям успех във всички европейски страни и си заслужава да се запази. Надявам да оцелее", каза проф. Минеков.
Теснолинейка Септември — Добринище на БДЖ е единствената действаща теснопътна линия в България. Тя е с междурелсие 760 mm. Разстоянието от 125 km между крайните гари се изминава за около 5 часа със средна скорост 25 км/ч. Линията тръгва от Септември през Велинград, Якоруда, Разлог и Банско, свързвайки най-западната част на Горнотракийската низина със Западните Родопи, Рила и Пирин. Теснолинейката Септември — Добринище е известна още като Алпийската железница на Балканите – по трасето й са изградени множество изкуствени съоръжения — мостове, тунели и спираловидни изкачвания.  Гара Аврамово, намираща се на 1267 метра надморска височина, е най-високата гара на Балканите.
Гергана ТабаковаОсвен за запазване и развиване на теснолинейката като туристическа атракция, проф. Минеков застава и зад идеята за запазване на БДЖ като държавна компания:
"Печеливши железници почти няма в Европа. Те получават своите субсидии. Така е и в Германия, там непрекъснато е проблем, но те са крайно необходими да просъществуват".
Сред решилите да придружат проф. Минеков беше и втората в листата на Движение България на гражданите в 13-ти многомандатен избирателен район Гергана Табакова, която отпразнува във влака рождения си ден. За всички пасажери имаше по парче торта. 


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1592Време за изпълнение: 0.5085 сек., 0.4324 от тях за заявки.