pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Повече от час продължава разпитът на главния мюфтия
pamedia , четвъртък 04 юли 2013 - 10:33:32 // коментари: 0


Главния мюфтияДнешното заседание по делото за разпространение на радикален ислям започна с разпит на главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. Той и неговият заместник Ведат Ахмед са призовани по искане на защитата на 13-те обвиняеми.
Мустафа Алиш Хаджи подробно представи структурата на мюсюлманското вероизповедание в България, отговаряйки на въпросите на адвокатите. Той поясни, че съгласно устава на вероизповеданието главното мюфтийство обединява всички мюсюлмани в страната, независимо към кое направление или течение принадлежат.Стана ясно, че двама от подсъдимите - Саит Мутлу и Али Ходжа, са членове на Комисията по фетфа, която се произнася по спорни въпроси относно изповядването и прилагането на мюсюлманската религия.
Мехмед Али ХоджаМустафа Алиш Хаджи обясни, че няма как да има различия или отклонения при практикуването на исляма, независимо от направленията и теченията в него, тъй като всички се позовават на Корана. Той посочи, че в България се признава висшето мюсюлманско образование, независимо къде е получено. Главният мюфтия отрече да знае за получавани средства от ислямистка фондация  от Саудитска Арабия за подпомагане на сираци, въпреки че е имал среща с нейни представители. Той посочи още, че не съществува забрана да се внасят каквито и да е книги в България и обясни, че самият той е внасял литература от Йордания.
"В това отношение съм горд, че съм гражданин на Република България", заяви   Мустафа Алиш Хаджи.
Изслушването на свидетелските му посказания продължава, след което ще бъде разпитан и заместникът му  Ведат Ахмед.Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 696Време за изпълнение: 0.4274 сек., 0.3523 от тях за заявки.