RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Трима физици и експерт от РИО - Пазарджик се обучаваха в ЦЕРН

Учители в ЦЕРНСтарши експертът по природни науки и екология в РИО-Пазарджик Весела Тодорова, заедно с трима учители по физика и астрономия от област Пазарджик, Митка Боснева от ОУ „Неофит Рилски“, гр. Велинград, Мариана Радева от СОУ ”Методи Драгинов” от с. Драгиново, общ. Велинград и Регина Карталова от СОУ „Христо Ботев“, гр. Септември се завърнаха от едноседмично обучение в ЦЕРН, Женева, Швейцария. Те бяха участници в Третата Национална учителска програма на Министерството на образованието, която даде възможност на 35 учители по физика и астрономия и четирима експерти по природни науки от цялата страна да се обучават  в специализираните лаборатории на Европейската организация за ядрени изследвания - ЦЕРН.

Българските учени, работещи в ЦЕРН, предварително бяха изготвили за групата от България интересни обучения в най-големия център по физика на елементарните частици в света. Преподавателите посетиха световноизвестната експериментална установка и проведоха цикъл от лабораторни упражнения.

Eвропейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) събира физици от цял свят, които проучват произхода на материята и силите, които я удържат. ЦЕРН разполага с най-големия комплекс от ускорители в света. Нашите педагози имаха възможност да видят най-големия ускорител на елементарни частици, който е с диаметър 27 км и се намира на 100 м под земята. В него се симулират условия, близки до тези в ранните моменти от развитието на Вселената, за да се разбере какво се е случило една стотна от наносекундата след Големия взрив. В централната част на големия адронен колайдер се намира най-големият хладилник в света. Той поддържа температурата от 3оК (К - келвин - единица за температура в Международната система единици (SI) и е една от седемте основни единици от SI. По време на симулациите протоните с максимална енергия се движат със скорост 0.999999991 от скоростта на светлината. Всеки от тях изминава 27-километровата тръба повече от 11 000 пъти в секунда. В точката на сблъсъка температурата достига до милиони градуси и надвишава температурата на най-горещите звезди. Налягането в тръбите е десет пъти по-ниско от това на лунната повърхност.

„Ускорени от жаждата за знания пътувахме до Женева, където се сблъскахме с мечтите си. Усещането да се потопиш в магията на ЦЕРН и да се докоснеш до експерименталите установки, чрез които се разкриват „тайните“ на живота и нашето съществуване е невероятно! Чувствата, които се пораждат са неописуеми! Всеки учен в областта на природните науки и IT технологиите мечтае да се докосне до „сърцето “ на голямата наука. Ние имахме големия шанс тази мечта да се сбъдне!“, сподели Весела Тодорова.

Посещението в ЦЕРН завърши, но работата на учителите сега започва. Те ще споделят наученото с колеги физици, ще организират различни дейности в училищата си, вдъхновени от знанията придобити в най-голямата физична лаборатория, ще използват новостите в урочната работа, ще работят като истински посланици на голямата наука.


Информацията е от РИО -ПазарджикТази страница е видяна: 2129

 Публикувано от: pamedia на вторник 27 август 2013 - 13:16:57

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Обявен е конкурс за старши експерт в група „Комуникационни системи” към полицията в Пазарджик
95 години от рождението на Росица Георгиева – есперантист
Искра Андонова гл. експерт, Държавен архив - Пазарджик
РБ”Н.Фурнаджиев” обявява конкурс за експерт-фондонабиране
Шефовете на областните инфоцентрове се обучаваха в Брюксел
Французи обучаваха български полицаи как да настаняват чужденци в специализирани домове
Преподавател от ПГМЕТ - на обучение в ЦЕРН
И учениците от ПМГ „К. Величков“ се разходиха виртуално в ЦЕРН
Ученици от ПГМЕТ - на виртуална разходка в ЦЕРН
Във Велинград Йоан Каръков и Елена Папазова обучаваха връстници на тема „Училищен тормоз”
За поредна година учители по физика от региона преминаха едноседмично обучение в ЦЕРН

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5561 сек., 0.4746 от тях за заявки.