pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
В Пазарджик беше открит паметник на Атанас Буров /видео/
pamedia , понеделник 18 ноември 2013 - 17:20:06 // коментари: 0


Паметник на Атанас БуровСдружението на частните предприемачи и работодатели в Пазарджик с подкрепата на община Пазаджик и дарители издигна паметник на големия български финансист и общественик Атанас Буров. Паметникът се намира в самия център на града – в градинката до зала „Маестро Г. Атанасов“ на бул. „България“. По-рано днес беше официалното му откриване, което започна с изпълнение на живо на класическа музика.

Автор на композицията е скулпторът Леон Бабачев. Самата фигура на Буров е в размери, близки до естествения ръст, не е поставена на пиедестал, а е „стъпила на земята“, какъвто човек е бил и самият Буров – прагматик, реалист, откровен и много прям. Композицията е съчетание на фигурата на Атанас Буров с един съвременен елемент – водна площ, образувана от пет риолитни паралелепипеда, подредени в нарастваща височина, по които се стича вода. Търсена е многопластовата символика на водата и на растежа, предаден чрез каменните блокове.

Церемонията по откриването на паметника започна с цитати от Буров за икономиката, политиката, властта и европейската ориентация на България. Председателят на Сдружението на предприемачите Нишан Бъздигян благодари на всички членове на Сдружението, които дадоха своята лепта за изграждането на паметника, на кмета на Община Пазарджик Тодор Попов за подкрепата на инициативата и за цялостната реконструкция на градинката, така че композицията да се впише най-добре. Поименна благодарност беше отправена и към големите дарители за паметника: Пламен Димитров, президент на КНСБ, Сибанк АД, Елхим Искра АД, Роман Цветков, управител на „Металика“, Иван Иванов, собственик на „Хебърстрой“ ООД, Димитър Митраков – фирма „Бон Марше“, нотариус Весела Гагова, Ангел Палаозов - управител на „Сигма строй“, изпълнител на строителните дейности. Техните имена са изписани на табела, поставена до паметника.

Кметът Тодор Попов засвидетелства своята подкрепа и тази на екипа на Община Пазарджик и заяви, че предприемачите винаги могат да разчитат на подкрепа от страна на Общината „ защото не са много тези инициативи и хората, които искат да направят нещо добро и полезно за града ни и това трябва да бъде подпомагано. Винаги сме се стремили да го правим, като по този начин изразяваме нашето отношение към тях като Сдружение. Втората причина за нашата подкрепа е личността на Атанас Буров – уникален човек, умрял, за съжаление, като куче в нашия затвор, но той е бил уникален и като човек, и като политик, и като финансист, и като предприемач, и като банкер, и като мъж. И затова, водени от това уважение, ние подкрепихме инициативата“, каза кметът Тодор Попов. Той изказа благодарност към главния архитект Кръстьо Танков за работата му по проекта за градинката, както и към скулптора Леон Бабачев. Тодор Попов посочи, че се надява чрез публично-частно партньорство да бъдат облагородени и други територии и зони в града.
Събитието беше уважено от областния управител Иван Йорданов, заместник-областния управител Юмер Хамза, президента на КНСБ Пламен Димитров, представители на банкови институции и на културната общественост на Пазарджик. На откриването присъстваха и членовете на Сдружението на предприемачите. 


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 3349Време за изпълнение: 0.4787 сек., 0.4049 от тях за заявки.