pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Комисията по досиетата разкри трима зам.училищни директори в Пазарджик с принадлежност към ДС
pamedia , четвъртък 21 ноември 2013 - 17:56:29 // коментари: 0


От общо 117-те директори и зам.-директори на средни училища в страната, сътрудничели на  Държавна сигурност, трима са от Пазарджик:
Вътко Червенков – заместник-директор (помощник-директор) на Професионална гимназия по икономика и мениджмънт – Пазарджик, вербуван на  13.12.1978 г. с псевдоним Рихард по линия на Второ главно управление като агент.

Красимира Тропчева – заместник-директор (помощник-директор) на Основно училище "Любен Каравелов" – Пазарджик, вербувана на 16.03.1987 г. от о. р. Цветан Иванов като съдържател на явочна квартира с псевдоним Пансиона.

Маргарита Грозданова – заместник-директор (помощник-директор) на Средно общообразователно училище "Георги Брегов" – Пазарджик, вербувана  от о. р. Христо Панчев на 10.10.1986 г., също  като съдържател на явочна квартира с псевдоним Малина. За нея Комисията разполага с данни в наличните документи, удостоверяващи принадлежност към органите по чл. 1 и след 10.11.1989 г.
За известен период  Маргарита Грозданова бе шеф на Одел "Култура" в Община Пазарджик при управлението на кмета Иван Евстатиев.

Комисията по досиетата обяви проверката на директорите и заместник-директорите на училища по Закона за народната просвета с решение от вчера.

Проверката е обхванала 7937 лица, които са заемали или заемат постове директори или зам.-директори средни училища в периода 2004-2013 г.

 Сред сътрудниците преобладават агентите, но има някои щатни служители от Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия или от Пето управление на ДС – Управление безопасност и охрана (УБО), които също заемат директорски и зам.-директорски постове.

Най-много са директори и зам.-директори с досиета в София – 14 и Пловдив – 7. С по 3-ма агенти са областните градове  Пазарджик, Сливен, Велико Търново и Добрич.Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1901Време за изпълнение: 0.5080 сек., 0.4572 от тях за заявки.