pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
190 години от рождението на Станислав Доспевски. Галерията отбелязва годишнината с концерт - соаре
pamedia , вторник 03 декември 2013 - 12:30:03 // коментари: 0


Пазарджик Станислав Доспевски автопортретДнес от 17 часа, Художествена галерия "Станислав Доспевски" - Пазарджик, кани културната общественост на Пазарджик в залите на галерията, където са изложени творбите на големия художник. Поканата е за камерен концерт – соаре с участието на актьора Александър Пасков и произведения на Панчо Владигеров, Димитър Ненов, Александър Райчев в изпъление на Гаро Ашикян. Ще бъдат представени презентации с творби на Станислав Доспевски, документални и съвременни снимки. Гостите на събитието ще видят негови писма и ще чуят поезия, която е записвал в тетрадките си, докато е учел в Русия. Поетичните творби ще изпълни актьорът Александър Пасков. По този начин животът на Доспевски и духът на времето досега не са представяни.


На 03.12.2013 г. се навършват 190 години от рождението на именитият представител на Самоковската художествена школа, талантливият художник, виден общественик и хуманист, наш съгражданин - Станислав Доспевски.
Истинското му име е Зефир Зограф - син на Димитър Зограф и племенник на Захари Зограф. Той е виден представител на Самоковската художествена школа и един от най-значителните възрожденски художници и иконописци. Доспевски е един от първите българи с академично художествено образование.
По време на Руско-турската война, през лятото на 1877 г., Доспевски е арестуван от турските власти и изпратен по влака в Цариград.Умира след заразяване с тиф в един затворите на Цариград на 6 януари 1878 година. Погребан е в двора на българската черква "Свети Стефан".
Къщата му на канал „Паша арк“ е построена по негов проект. Сега тя е  музей и паметник на културата, който пази и съхранява духа на художника. 


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1041Време за изпълнение: 0.5139 сек., 0.4454 от тях за заявки.