RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Топлото време прогони лебедите, но пък доведе розови пеликани

lebed_g.jpgПочти пролетните температури са принудили зимуващите у нас птици да се изнесат на север. Зачително по-малък е броят водолюбиви птици, наблюдавани във влажните зони на област Пазарджик  по време на среднозимното преброяване. Констатацията е на експерти от Регионалната здравна инспекция, които в периода от 17 до 19 януари обходиха най-значимите влажни зони в област Пазарджик : язовир “Тополница”, рибарниците край с. Звъничево, водоемите край ВЕЦ „Алеко”, поречията на реките Марица и Тополница.

В рибарниците край Звъничево са били видени три розови пеликана, което е изненадало преброителите.  В рибарниците край Звъничево е наблюдавано най-голямото видово разнообразие и брой зимуващи водолюбиви птици – 97 лиски, 27 сиви чапли, 31 малки корморана, 10 големи корморана, 2 бели чапли и 1 мишелов. За съжаление, топлото време е пропъдило обичайната популация на зимуващите тук лебеди. Тази година във водоемите на ВЕЦ „Алеко” немите лебеди са били само 2, а в рибарниците край Бошуля - 3.
Представители от видовете голям корморан, сива и бяла чапла, зеленоглава патица, малък гмурец, лиска са били наблюдавани във всички влажни зони.
Резултатите от среднозимното преброяване ще покажат разпространението и промените в числеността и видовия състав на зимуващите у нас птици, състоянието на влажните зони, където се срещат и заплахите за популациите. Анализът на данните ще определи приоритетните действия за опазване на видовете и местата за зимуване.


Тази страница е видяна: 842

 Публикувано от: pamedia на сряда 22 януари 2014 - 14:12:58

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Отново неспазено предимство на кръстовище във Велинград доведе до катастрофа
Защо едни живеят в розови градини, а други - сред боклуци
С 43 топчета хероин и няколко розови таблетки за пореден път е задържана местна дилърка
Благо Солов: Време е за промяна
Време за бира, рок и стънд шоу с мотори
Благо Солов: Време е да си подадем ръце
В КАТ гишетата ще са отворени без почивки в работното време
В Пазарджик тролеите спряха за неопределено време
И през ноември е подходящо време за ваксинации
Бойко Борисов към работниците: Дойде време да се радваме, че ви имаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4668 сек., 0.3834 от тях за заявки.