pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Пред паметника на 27-ми Чепински полк беше отбелязана годишнина от сраженията при Булаир
pamedia , четвъртък 20 февруари 2014 - 13:35:45 // коментари: 0


27_4epinski14.jpgС панихида и поклонение пред паметника на 27-ми пехотен Чепински полк в Пазарджик беше отбелязана 101-та годишнина от сраженията при село Булаир през Балканската война, когато загиват повече от половината войни на полка.

16-ти, 17-ти и 18-ти февруари 1913 година са тъжни дни в българската история, в които в снежната виелица край Булаир загиват 255 войници, сержанти и офицери, а измръзналите са повече от 2100. За страшната зима на 1913 година свидетелстват мемоарите на полковия лекар д-р Илия Матакиев. Откъси от неговите спомени бяха прочетени пред паметника, за да припомнят събитията от преди 101 години. В Пазарджишко няма населено място, нито фамилия, които да са останали незасегнати от тази трагедия.
На паметника на 27-ми пехотен Чепински полк в Пазарджик са изписани имената на 1614 души, изписани са и населените места, от които са войниците. За техния героизъм, проявен стоицизъм, патриотизъм и синовен дълг слово произнесе подп. Янъков.
Панихидата беше организирана от Съюза на ветераните от войните, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на офицерите на Негово Величество.
С едноминутно мълчание и падане на колене беше отдадена почит към загиналите и ранените в сраженията войници, фелдфебели, поручици и офицери. Слова произнесоха ветерани и наследници на загиналите воини, които напомниха, че героите са не само тези, чиито имена са изписани на колоните на паметника, но и целият полк, всички негови войни и техният подвиг трябва да се знае и да се помни. 


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1173Време за изпълнение: 0.4396 сек., 0.3641 от тях за заявки.