pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Признание на един учител
pamedia , сряда 16 ноември 2011 - 17:28:29 // коментари: 0


На имейла на ПАмедия пристигна писмо от бивша учителка по немски език в гимназия „Иван С. Аксаков“, която е съкратена по времето на бившия вече директор на училището Тодор Джамбов, след като е спечелила дело в съда и е трябвало да бъде възстановена на работа. Тя разказва за своето съкращение, за което и в момента води дела и изразява личната си оценка за работата на директора. 
Защо  не мога повече да мълча ?

     Тези  редове написах аз, Татяна Йончева, по повод 110 годишнината от създаването  на г – я “Иван Аксаков”, която всички ние, учители и ученици, чествахме през март 2007г. Това е единственото училище, в което съм работила и в което премина целият ми трудов стаж. Смея да твърдя, че тогава тази гимназия беше елитна – големи професионалисти учители, жадни за знания ученици, невероятен психо климат. Кой е мислел, че година по – късно, аз, водещ учител по немски език в града, ще бъда съкратена единствено заради това, че дръзнах (и станах неудобна!) да разоблича авторитарната политика на тогавашното ръководство заради действия, които бавно и полека започнаха да водят до превръщането на училището, което ми е скъпо и сега, в най – безпереспективното средно учебно заведение в Пазарджик. В момента там учат около 260 ученика, преподавателският състав не наброява повече от 20 – 22 учители. Приемът за 2011/2012г. – една паралелка след 7-ми  и една след 8 – ми клас. Какъв парадокс – срещу 6-7 само преди няколко години! Постоянно ме спират хора, на всякаква възраст, и с различни професии, учили там и ме питат, защо позволихме да се случи това.

     През  януари 2010 г. съдът ме възвърна на работа и отмени незаконното ми уволнение. Директор на училището беше станал г-н Тодор Джамбов. Лично аз мислех, че този млад човек, разчитайки на опитни и изявени учители, ще възвърне старата слава на гимназията. Но уви! Стана още по – лошо. В същия ден, в който ме възвърна на работа, два – три часа по късно, той ми връчи предизвестие за ново съкращение, заявявайки, че се страхува от мен и никога няма да ме допусне да преподавам – единственото, което желаех. Колегите влизаха в час, а аз бях задължена да стоя по 8 часа в учителската стая, неправейки нищо. Това беше в пълен разрез с решението на съда, според което бях възстановена като преподавател по немски език и следваше да работя като такъв. Един ден от мен се поиска да изготвя сведение за резултатите от първия учебен срок – дейност, която можеше да се извърши според г-н Т. Джамбов само на компютър – нещо, което аз отказах да направя, защото имам пълна лекарска забрана поради силна миопия да работя с такъв. /Същата е приложена в личното ми досие/. Т.е търсеше се всякакъв повод да бъда наказана и уволнена дисциплинарно. Тъй като г-н Т. Джамбов разбра, че съм крайно изпълнителна и отговорна и няма да може с наказание да ме изгони от училище, реши да направи нещо много по – гнусно. Понеже имам решение на ТЕЛК, той поиска да се явя пред НЕЛК София, която да отмени решението на ТЕЛК Пазарджик. След обстойни прегледи в НЕЛК София, същата не само потвърди решението на ТЕЛК Пазарджик, но и получих защита по наредба № 5 за заболяване, на което до тогава не обръщах внимание. Без да чака решението на НЕЛК София, която той сам сезира, г-н Т. Джамбов ме съкрати на 31 март 2010 г. и в момента още се водят дела.

     Тъй като не работя понастоящем, имам възможност да излизам по всяко време на деня и често – често виждах г-н Т. Джамбов в заведения за обществено хранене, а и на други места и то във време, когато трябваше да бъде на работа. Разбрах, /това е обществена тайна/, че има 3 – 4 учители /най – ухажващи и величаещи го/, които са поели по негово нареждане изцяло задълженията му, може би, за да си “гледа работата “като общински съветник, какъвто беше през изминалия мандат. Интересно защо тогава във в-к ”Знаме” бе цитиран като един с най – многото отсъствия от заседанията на Общинския съвет. Никой в училище не е смеел да му възрази за каквото и да било, защото всеки си трепери за работното място. Даже и когато уж “помолва” /под дулото на пушките/ всички тях да се откажат от парите за работно облекло, неспазвайки предписанията на Инспекцията по труда Пазарджик, обяснявайки го с факта, че видите ли дължи пари на г-жа Йончева, с която е в съдебен спор, всички “застават” зад него. Какво овчедушие, та смеят ли да реагират?! Откакто е директор, учителите не са получавали нито лев за каквото и да било, освен заплатите си, вече 3 години. Директорът  подчертава често на съвет или съвещание, че няма пари за нищо заради г-жа Йончева! По този начин е настройвал колектива срещу мене, тази, която съвсем справедливо си търси правата. Можех да дам още много на това училище, но ми беше попречено. Последното, което предприе, е да изхвърли изучаването на немския език, езика на държавата с най – могъща икономика, от учебния план. В момента има 4 часа по предмета, вземани от външен лектор. Само през 2006 – 2007г. в гимназията работеха 4 – 5 учители по немски език. Името на гимназията нашумя, за срам и позор, и заради написани оценки на ученици по предмет, неизучаван от тях, за което предаването на БТВ “Хрътките” информира обществото. Вместо да благодари на г-жа А. Пенева, заемаща тогава длъжността зам. директор, която открива тази нередност, г-н Т. Джамбов бързо се освободи от нея, разбира се не без всеотдайната подкрепа на ласкателите си учители. Кандидатирайки се за нов мандат като общински съветник, използвал фейсбук за политически цели, превръщайки учениците от гимназията в евентуални негови гласоподаватели.

     Защо  реших повече да не мълча?

Защото  днес, 15.11.2011г. минавайки с кола покрай училището, видях ученици отвън, вместо да са в час. Разбрах, че г-н Т. Джамбов е освободен от работа като директор, а тези деца, представете си, са използвани от неговите учители – пионки да стачкуват в знак на протест срещу освобождаването му, което е в разрез със всякакви етични норми и правила. На сбогуване е произнесъл трогателно слово. На какво разчита този човек, не знам.

Заболя  ме, много ме заболя за училището, естествено! Бог да пази гимназия “Иван Аксаков”!

Дано  да не се случи това, за което се говори отдавна - че в най – близко време най – старата гимназия ще бъде заличена от списъка на средните учебни заведения в града.

     Апелирам  към г-н Й. Чалъков, като Н-к на РИО Пазарджик да направи и невъзможното, за да просперира това училище, моето училище. Нека следващият директор върне старата му слава! 


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1994Време за изпълнение: 0.5366 сек., 0.4549 от тях за заявки.