RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Нови проверки на трудовите инспектори в „Стар конфекс“, шивачки напускат заради неизплатени заплати

През ноември 2011 год. инспектори от Дирекция „Инспекция по труда” Пазарджик за пореден път са направили проверка в едно от най-проблемните предприятия в областта - „Стар-конфекс” ЕООД - гр. Панагюрище, което извършва  производствената си дейност в цехове в гр. Сърница.

При проверката бе констатирано ново забавяне изплащането на трудовите възнаграждения на работниците и служителите за м. юли, август и септември 2011 год., съобщи Мария Пъпанова, директор на Инспекцията по труда в Пазарджик. Проверяващите са констатирали изпълнение на приложените принудителни административни мерки, дадени в 17 бр. предписания за отстраняване на констатираните при проверката през март 2011 год. нарушения.
Назад във времето, от 2007 год. насам „Стар конфекс” ЕООД е предприятие многократно одитирано от Инспекцията по труда Пазарджик все във връзка с нередовно изплащане на трудовите възнаграждения на работниците, както и за не осигурени здравословни и безопасни условия на труд. От началото на 2007 год. до настоящия момент на работодателя са съставени 17 бр. актове и издадени наказателни постановления, във връзка основно с неизплащането на дължимите трудови възнаграждения в уговорените срокове или неизпълнение на дадените задължителни предписания за гарантиране изплащането на трудовите възнаграждения на работниците в размер не по-малко от 60 на сто от брутното трудово възнаграждение, но не по-малко от МРЗ за страната.
При последната проверка през м. ноември  инспекторите не са успели да се срещнат с работодателя – белгиец, тъй като той отсъства от страната. Изпратени са две призовки за явяването му в инспекцията в Пазарджик. В случай, че работодателят не се яви в дирекцията, ще му бъде съставен акт за пречка на контролен орган за спазване на трудовото законодателство да изпълни задълженията си, за което санкцията е 20 000 лв.
Междувременно 15 шивачки се измориха постоянно да не получават заплати и са подали молби за напускане. Жените разчитат повече на обезщетението, което ще получат от Бюрото по труда, отколкото на обещанията, че някога ще си получат заплатите.Тази страница е видяна: 1170

 Публикувано от: pamedia на вторник 06 декември 2011 - 17:51:27

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Трудовите инспектори са извършили 293 проверки на фирми през януари и февруари
Трудовите инспектори ще приемат сигнали за нарушения и по празниците
80 случая на работа без трудов договор, откриха трудовите инспектори
В 247 предприятия за два месеца трудовите инспектори констатираха 1324 нарушения
Приоритет на трудовите инспектори ще са проверките за забавени трудови възнаграждения
Средно по 4,5 нарушения на всяка проверка откриват трудовите инспектори
Трудовите инспектори са установили шест случая на работещи без договор
Трудови инспектори започват проверки на фирмите от селскостопанския сектор
Горските инспектори в Пазарджик са извършили през октомври над 4400 проверки. Има съставени 53 акта
Вечерни и нощни проверки по спазване на забраната за тютюнопушене извършват здравни инспектори и полицейски служителиТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4815 сек., 0.4003 от тях за заявки.