RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Собствениците на 2 незаконни строежа в м. "Слънчева поляна" ги спасиха от събаряне, засега

Две заповеди на началника на Строителен контрол гр. Пловдив за премахване на незаконен строеж “Вилна сграда” в местността “Слънчева поляна” в землището на Батак паднаха в съда. 
И двете сгради са построени в държавен горски фонд преди 1980 година, като за района никога не е имало план за застрояване. Сами по себе си и двете са по-скоро бараки. Едната е с обща застроена площт от 25 кв.м. и представлява едноетажна паянтова вилна сграда с дървена конструкция и двускатна покривна конструкция. Другата "паянта" също е с дървена конструкция и двускатна покривна конструкция, но покрита с поцинкована ламарина и оформен обитаем тавански етаж в подпокривното пространство, а общата й застроена площ е 53 кв.м.
Собствениците искат да бъде приложена търпимост към строежите и прилагат документи за прехвърляне, удостоверения и други, но съдът е категоричен, че  обектите представляват строеж по смисъла на закона, който е изграден без разрешение за строеж, липсват строителни книжа и документи за изграждането.
А за да се приеме даден строеж за търпим не е достатъчно да е налице само предпоставката, свързана с периода на реализирането му, но и да се докаже, че строежът е бил допустим по действащ подробен градоустройствен план и по правилата и нормативите, действали по време на извършването им.
В случая е неспазване на тогава и сега действащите правила и нормативи, констатира съдът и счита строежите за незаконни, но въпреки това отменя заповедите за събарянето им, тъй като намира редица несъотвествия между фактическото състояние и описанията в констативния контрол и заповедите. Разминават се размерите на застроените площи, точното им местонахождение и др.В заповедите е посочено, че се намират в Държавния горски фонд  на местност “Слънчева поляна” , като и се посочва, че това е Защитена местност. В същото време се установява, че строежите попадат в конкретен поземлен имот, предмет не само на КВС, но и на одобрена кадастрална карта, както и че са   извън обхвата на защитената местност.
Заради установените несъответствия съдът отменя заповедите като незаконосъообразни и посочва, че за  Строителния надзор съществува възможност да открие и проведе ново административно производство, в рамките на което да отстрани допуснатите неточности.Тази страница е видяна: 1694

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 08 декември 2011 - 16:14:50

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Мълния уби един мъж на Широка поляна, друг е с изгаряния
Нов ИК във Велинград брани от събаряне недостроения Културен дом в центъра
Съветниците ще гласуват процедура за събаряне на сградите в казармата
Заради строежа на новото кръгово, се преустановява движението на тролейбусни линии с № 2, 2Е и 4
Жабите не били жаби, а риби. Басейнова дирекция спряла строежа на пешеходния мост
Пожарникари спасиха къща в с. Мало Конаре
Огнеборците от Пазарджик спасиха паднало в шахта коте
Пожарникари от Белово спасиха куче, паднало в Марица
Пожарникари спасиха от огъня ниви край Драгор /видео/
Снощи пожарникари откриха и спасиха човек в горяща къщаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.3485 сек., 0.2715 от тях за заявки.