RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
От ОДМВР и ОУПБЗН в Пазарджик напомнят важни правила при употреба на фойерверки и други пиротехнически изделия

Предстоят дългоочакваните Новогодишни празници. Традиционно в страната ни празнуването на Нова година е свързано и с употребата на пиротехнически изделия. От ОДМВР и ОУПБЗН в Пазарджик бихме желали да напомним на гражданите важни особености при използването на този тип изделия, така че да не предизвикат травми, наранявания, пожари или други инциденти. 
Съгласно българското законодателство е забранена употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, молитвени домове, храмове и манастири и употребата на пиротехнически изделия, с изключение на фойерверки от категория 1, в закрити помещения.
Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, не е съвсем безопасно развлечение. Когато при възпламеняване се задържат в ръка или близо до лицето и косата, когато се употребяват в закрити помещения, могат да предизвикат изгаряния и травми. Травми на крайниците понякога може да предизвика и натискането им с крак.  Пиротехническите изделия от Категории 2,3 и 4 са предназначени за използване само НА ОТКРИТО!
Не хвърляйте безразборно фойерверки и бенгалски огън !
Не разрешавайте на малките деца да си играят с кибрит, бенгалски огън, сигнални ракети и фойерверки! На по-големите деца разяснете какви са опасностите при тяхното използване! Внимавайте с употребата на алкохол,когато ползвате фойерверки! Четете всички упътвания и предупреждения на всеки етикет, за да сте наясно с начините за използване им. Никога не използвайте фойерверките на закрито или в стъклени, или метални контейнери. Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора. Използвайте подходящи средства за запалване на фойерверките – кибрит,специални драскала за пиратки или специални електрозапалки, които ще ви позволят да бъдете на достатъчно безопасно разстояние. Ако е необходимо използвайте джобно фенерче, за да можете да различите фитила в тъмното, но не поставяйте в близост до фойерверка лесно запалими материали, които могат да се взривят. Запалете фойерверка и бързо се отдалечете.Не използвайте неизправни или самоделно направени фойерверки! Ако закупеният от вас фойерверк не се възпламени, оставете го настрана и изчакайте около 5 минути, след което го залейте с вода.Когато използвате фойерверки, постарайте се да разполагате с вода или пожарогасител, които могат да ви бъдат полезни при евентуално възникнал пожар. Внимавайте с фойерверките, когато духа силен вятър. Зарята може да се разпространи в посока на наблюдаващите. Внимавайте при пренасянето на фойерверките! Постарайте се да предотвратите евентуалното им изпускане. Никога не пушете, когато носите пиротехническо изделие със себе си. Никога не насочвайте и не хвърлайте фойерверки към хора, предмети или намиращи се наблизо сгради. Така биха могли да се получат нежелани травми или пожари в жилищни и стопански постройки.
 Бъдете внимателни с животните около вас! Шумът и светлините от фойерверките често плашат домашните любимци, затова се убедете, че те са прибрани и затворени вкъщи, докато вие правите заря. Купувайте фойерверки от лицензирани магазини.

Желаем на всички весело и безпроблемно пострещане на Новата 2012 година !

Пресцентър ОДМВР-Пазарджик
Тази страница е видяна: 1075

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 29 декември 2011 - 15:00:42

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
От колата на 70-годишен ракитовец са иззети 4220 пиротехнически изделия от различен вид
Двама, на 18 и 22 години, са заловени да карат след употреба на амфетамини, други петима - с хероин или марихуана
За 3 денонощия са горели 3 къщи и склад, над 40 сигнала са получени в ОУПБЗН-Пазарджик
Текущото състояние на стратегически важни за Пазарджик проекти
Пътно управление в Пазарджик ще ремонтира три важни пътни отсечки в региона
От Община Пазарджик напомнят, че Празникът на града е обявен от ОбС за почивен и неприсъствен ден
По повод Деня за борба с наркоманиите от РЗИ-Пазарджик напомнят за опасността от употребата им
Във Фотиново потърсиха подкрепа от Десислава Костадинова за реализирането на важни проекти
След година са разкрити крадци на ювелирни битови изделия
Тютюн от павилион за захарни изделия са иззели велинградски полицаиТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5062 сек., 0.4209 от тях за заявки.