pz_run2021.jpg

Няколко поколения почитатели на лекоатлетическите спортове се събраха в парк-остров „Свобода“ в Пазарджик. Четвъртото издание на на Пазарджик Run Lacrima подобри постиженията си – и за време при бягането, и за интерес от страна на спортната общественост.

Pz Run2021g

Най-очарователни бяха малките състезатели от детските градини, които премериха сили в надпреварите „прескачане на препятствия“, „щафетно бягане“ и хвърляне на топка от място. Всяко дете получи лично от кмета на Пазарджик Тодор Попов грамота за участието си в Пазарджик Run Lacrima. Кметът също се включи в състезанието, но „на олимпийски принцип“ – без да покрива цялото разстояние, като предварително обяви, че ще се пощади. А конкуренцията беше повече от сериозна – в надпреварата се включиха най-добрите състезатели на България – Йоло Николов, Милица Мирчева, Маринела Нинева и роденият в Уганда Исмаил Сенанджи.

Сред звездните участници беше и Мисис България 2018 година Роксана Кирилова. Тя е председател на Фондация “С любов към Теб”, чиято първа кампания е насочена към достъпния спорт за всички. Роксана Кирилова показа изложба с красиви снимки с нея както спортува в Пазарджик, заснети от фотографа Милен Торбев. Роксана Кирилова също се включи в основното състезания и финишира със завиден резултат 26.53 мин. Фаворитката при девойките е Наталия Кременска от „Черно море – Варна“ – с резултат 19.53мин., следвана от Памела Ени и Симона Гочева.

При юношите първи е Николай Калфмант от „Атлет Мездра“ с резултат 17.12мин. Втори е отново състезател на „Атлет Мездра“ с постижение 17:14, а трети с постижение 17:27 е състезател на „Берое Стара Загора“ – Кристиян Иванов.
„Атлет Мездра“ окупира и първото място при жените – Милица Мирчева с резултат 17:17. Втора е Маринела Нинева от „Локомотив-Дряново“ с постижение 19:15, а трета – Таня Стоянова от „Атлет Мездра“ с 19:50.

Pz Run2021f

При мъжете Йоло Николов (на снимката) успя да пресече лентата за 15:59, с което подобри постижението си от миналата година. Стоян Владов от Дряново е втори с 16:01, а Митко Ценов е трети с 16:06.

С пожелание да бъдат здрави, да мотивират все повече хора да спортуват и да постигат целите кметът Тодор Попов свири и трите старта. Първо, на по-къса дистанция се състезаваха хора с увреждания от Сдружение "Егида" , след това беше основното бягане, а накрая – щафетното, където атлетите на „Атлет Мездра“ отново бяха първи.

Пазарджик Run Lacrima беше изключително масово спортно събитие с 200 участника, като най-много бяха девойките – 115.

Pz Run2021d

Емил Грозданов от пазарджишки клуб СК Шампион е с най-добро постижение при юношите– 17:48, което е ново лично постижение. Първа от девойките на СК Шампион е Мария Лазарова с 23:26. След успеха си на Европейското в Португалия Емил се готви за световното в Египет. Родителите му и баба му бяха дошли на острова, за да подкрепят. За Емил Пазарджик Run Lacrima е една добра подготовка за следващата му цел. Това сподели и една от младите български надежди в леката атлетика Памела Ени – едва на 13 години. Тя сподели, че е изключително радостна от участието си, защото е в подготвителен период и това е било перфектно за подготовката ѝ за следващия маратон 10 км.

Pz Run2021e

За активните спортисти Пазарджик Run Lacrima беше състезание с цел по-добро постижение, медал, следван от награда, а наградите тази година бяха много. Но освен активни спортисти имаше и много участници, които се включиха, за да подкрепят спорта, да дадат пример, да привлекат и други със себе си. Сред тях беше Боряна Шопова от Пазарджик. „Надявам се повече млади хора да се включат, спортът е здраве и е чудесно, че Пазарджик подкрепя спорта и организира подобни състезания“, сподели тях след финиша. Сред участниците с кауза да бъдат привлечени повече хора към спорта беше и Илияна Николова – собственичка на „Био магазин Слънчоглед“, която е и един от спонсорите на състезанието.

Официален спонсор на събитието беше Lacrima, а то се организира със съдействието на Община Пазарджик, “Младежки спортен клуб Пазарджик спортува”, Българска федерация лека атлетика, Рън България, Съвет за младежка политика Пазарджик и Био магазин Слънчоглед.

Тази година имаше изключително много награди, както освен медалите имаше и парични награди за призьорите в различните категории, а също и парични награди за призьорите от Община Пазарджик.


pz_run2021c.jpg
pz_run2021b.jpg
pz_run2021a.jpg


Loading...