ik_svsv_kir21.jpg

 Общественици, представители на различни институции и организации с местно значение, творци и журналисти се отзоваха на поканата на кмета на Пазарджик Тодор Попов и в Кметска зала на Община Пазарджик учредиха днес, 16 септември 2021 г., Инициативен комитет за издигане монумент на покровителите на града - св.св. Константин и Елена.

„Това са наши закрилници, наши духовни ръководители, на които отдаваме почит на всеки Празник на Пазарджик, а до момента в нашия град няма техен паметник. Надявам се всички ние да се обединим около тази кауза и в скоро време да издигнем монумент на нашите покровители”. С тези думи кметът Тодор Попов се обърна към обществениците, които станаха членове на Инициативния комитет за издигане на паметник на св.св. Константин и Елена. За председател на Инициативния комитет бе избран Хари Харалампиев.

Предстои да бъде обявен конкурс за проекта, както и набирателна сметка за дарения, с които да се изгради паметникът. Кметът обяви, че идеята към момента е паметникът да е поне 10-15 метра във височина и най-вероятно ще бъде разположен в новия парк до моста на Марица на мястото на бившите казарми. За идейните предложения по препоръка на пазарджишки творци ще бъде предвиден 3-месечен период. Около нова година се очаква да бъде избран идейният проект за паметника.


ik_svsv_kir1.jpg


Loading...