a_mozer.jpg

„Евроинтеграцията e дълъг път, по които България върви от години. Във време на пандемия и икономическа криза средствата от европейските фондове са ключови за успешното развитие на страната.“ Това заяви председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева при откриването на конференцията „Нови възможности и предизвикателства в процеса наевропейската интеграция на България“.

От Обединени земеделци винаги сме настоявали за развитие на България на регионите – за децентрализация на работа с европейските пари, за насочване на повече средства към малките населени места, за стартиране на регионални програми, които могат да ограничат процеса на обезлюдяване на цели територии в страната. И тук ролята на европейските програми е ключова, заяви пред форума Петя Ставрева.
Форумът, организиран от ПП Обединени земеделци и фондация „Конрад Аденауер”, се проведе на 25 и 26 септември в Пазарджик. Специален гост беше почетният председател на партията д-р Анастасия Димитрова-Мозер. В него участваха също зам.-председателят на Обединени земеделци инж. Емил Йончев, членове на ръководството на партията, кметове и общински съветници, земеделски производители и представители на бизнеса от региона. В конференцията участва също и политологът доц. Антоний Гълъбов.
Анастасия Мозер поздрави участниците във форума и изрази надежда, че след изборите на 14 ноември България ще има стабилно правителство. Тя определи като „срамно” случващото се в политическия живот у нас и посочи, че следващите управници на страната трябва да гледат към бъдещето с отговорност. По думите й България има нужда от стабилност и всички усилия трябва да бъдат мобилизирани в името на благоденствието на българските граждани.
Обединени земеделци винаги са търсили сътрудничество с другите партии и организации в център-дясно, но „в последно време всеки реши, че е голям”, отбеляза почетният председател на партията. Анастасия Мозер е категорична, че демокрацията е завоевание, но и процес и затова трябва да се отстоява всеки ден.
Доц. Антоний Гълъбов коментира качеството на европейската интеграция, 15 години след членството ни в ЕС, политическата криза у нас и Планът за възстановяване и развитие. Той отправи критика към български евродепутати, които инициираха приемането на Резолюция срещу страната ни и така нанесоха големи щети. Според него това ще върне мониторинга срещу България. Страната ни беше употребена в ЕП в атаката на левичарите срещу ЕНП, смята той.
Той остро критикува и забавянето на Плана за възстановяване и развитие, който България още не е внесла в ЕК. Проблемът за забавянето не е технически, а политически, подчерта Гълъбов и отбеляза, че в документа няма оценка за това как икономиката ни е преминала през пандемията. Експертът алармира, че 1 млрд. и 600 млн. лв., заложени в новия бюджет, може и да не дойдат до края на годината, ако планът не бъде внесен.
Гълъбов коментира и предстоящите избори „2 в 1” на 14 ноември и изрази очакване, че активността може да падне още и до урните да отидат едва 2, 5 милиона българи. Доц. Гълъбов е категоричен, че, за да имаме устойчиви изборни правила, те трябва да са част от конституцията, което ще бъде пречка те постоянно да бъдат променяни.
За първите 7 години от членството на страната ни в ЕС в българското селско стопанство са се влели 6,9 млрд. лв. под формата на субсидии. До 2020 г. са усвоени милиарди евро за развитие на земеделието и селските райони, но е важно какъв е ефектът от тях, каза още Петя Ставрева. Голяма част от средствата за земеделие - над 80 на сто от директните плащания, отиват в едрите производители. А съвсем малък процент от евросубсидиите стигат до дребните производители, които най-много се нуждаят от тях, посочи тя.

България трябва да участва активно в дебата за новата ОСП и да защити българските приоритети за подпомагане за земеделското производство. В условия на тежки климатични промени е много важно да финансираме изграждането на напоителни съоръжения, както и да управляваме мъдро водните ресурси на страната. Подкрепата за младите фермери, набор от мерки за управление на риска в земеделието, въвеждането на иновациите, както и модернизацията на инфраструктурата в селските райони са ключови за успешната аграрна и регионална политика на България, подчерта Петя Ставрева.
На форума Обединени земеделци настояха държавата да предвиди средства за изграждане на модерни напоителни системи, без които е невъзможно развитието на устойчиво земеделие.


Пресцентър на ПП Обединени земеделци

 

 
Loading...