4italishta21_u4ebna.jpg

В читалище ,,Будители 2004,, гр. Септември с официална церемония бе открита Читалищна учебна година 2021-2022 за Регион Пазарджик. Стартът беше даден с вдъхновяващо слово от ръководителя на РЕКИЦ ,,Читалища,, - Пазарджик инж. Радка Енчева-Кочева.

Заради анти-ковид мерките, в тържеството и последвалия семинар на тема: ,,Читалищният дневен ред през есенно-зимния сезон,, се включиха максимално допустимият брой участници от шест общини в областта: Батак, Белово, Брацигово, Лесичово, Пещера, Септември. Официалните лица присъствали на откриването бяха: кметът на Община Септември Васка Рачева, секретарят Нина Вардина, юристконсултът Ели Чавдарова, експертът по етнически и демографски проблеми, кметът на Кметство с. Виноградец. Присъстваха председатели на читалища от района и сподвижници на читалищната идея от областта.
Сърдечен поздрав по повод началото на новата Читалищна учебна година отправи кметът Васка Рачева, която пожела на читалищните секретари да продължават да работят за опазването и популяризирането на българските традиции. Приветствие към аудиторията последва и от организатора на читалището – домакин Надя Танева и началника на Отдел ,,Профилактика на болести и промоция на здравето,, /ПБПЗ/ в РЗИ – Пазарджик Ирина Атанасова. Гостуваща Танцова формация с ръководител Мариета Попадийна и възпитаничката на школата по пеене при читалището - домакин Габриела Динева бяха част от празничната музикално-танцовата програма. Младите изпълнители подариха настроение на участниците в събитието. Получиха овации, подаръци от РЕКИЦ ,,Читалища,, - Пазарджик и пожелания за нови творчески успехи.
Обучителното съдържание за пожарна безопасност на читалищните обекти представи ст. инсп. Георги Поюков от РСПБЗН – Белово. За мерки срещу разпространение на Ковид, хепатит А и грип и за здравна информираност на населението чрез читалищните трибуни говориха специалистите от РЗИ – Пазарджик, Отдел ,,Профилактика на болести и промоция на здравето,,: началникът Ирина Атанасова и главните инспектори Анелия Куртакова и инж. Румяна Найденова. И по двете подтеми имаше въпроси. които получиха отговори. Оформи се оживена дискусия, особено за мерките и ваксинирането срещу Ковид. Раздадени бяха здравно-информационни брошури за грип и хепатит.
След презентирането на темите последва церемония по награждаване на читалищните секретари, активно участвали през август в Информационната кампания по повод Световната седмица на кърменето. Удостоените Ядигяр Амзова от читалище ,,Гео Милев,, с. Фотиново и Васка Спасова от читалище ,,Просвета-1911,, с. Розово получиха грамоти, подаръци и цветя от партниращите си в кампанията институции – РЗИ и РЕКИЦ ,,Читалища,,.
Празникът приключи с почерпка от домакините, по време на която, се водиха неформални разговори по актуални въпроси, свързани с Новия обучителен и творчески читалищен сезон.
На 6 октомври в читалище ,,Хр. Ботев-1897 г.,, в Пазарджик предстои повторно откриване на Читалищна учебна година 2021-2022 с друга група секретари на читалища. Организацията на поредни подобни събития по различно време цели включване на повече участници, без струпването им, заради високият риск от разпространение на Ковид и предвид ограниченията в тази връзка.
инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ ,,Читалища,, - Пазарджик; снимки: Мария Илиева


4italishta21_nagrajdavane_.jpg


Loading...