rzi2021a.jpg

Традиционно Световният ден за борба с остеопорозата се отбелязва на 20 октомври.  През тази година мотото е: „Обърнете внимание на костното си здраве“.

Експертите от РЗИ Пазарджик напомнят, че остеопорозата е заболяване, което постепенно намалява здравината на костите и води до болезнени и инвалидизиращи фрактури. Те могат да се появят след падане от височината на човешки ръст, спъване, кихане, навеждане при обуване.

Рисковите фактори за поява на заболяването са:

- ранна менопауза - преди 45 г.

- напреднала възраст - над 65 г.

- недостатъчен прием с храната на калций и витамин Д.

- продължително обездвижване.

- прекомерна консумация на кафе - повече от 3 - 4 кафета дневно.

- тютюнопушене и системна употреба на алкохол.

- недостатъчен прием на белтъчини.

- нисък индекс на телесна маса

- наличие на определени заболявания - ендокринни, ревматични, на храносмилателната система, бъбречни, хронични чернодробни и др.

 

Симптоми на остеопороза

Обикновено няма симптоми в ранните етапи на загуба на костно вещество. Но след като костите са отслабени и се е развила остеопороза, може да се появят симптоми, които включват:

- Болка в гърба, причинени от счупен или свит прешлен. Болката може да възникне внезапно, да е много силна, остра и режеща.

- Загуба на ръст с течение на времето.

- Прегърбена стойка на гръбнака.

- фрактури при минимални травми.

 

Профилактиката на остеопорозата трябва да започне още от ранна възраст, когато се формира костната маса на организма.

- Балансираният и пълноценен хранителен режим е изключително важен. Трябва да се приемат ежедневно мляко и млечни продукти, тъй като са богати на калций, който е необходим за здравината на костите;

- Повишаване двигателната активност - ходене, бягане, аеробика, танци и др. физическите упражнения водят до заздравяване на костите;

- Всекидневното прекарване минимум 30 минути на слънце. Слънчевите лъчи подпомагат производството на витамин Д в организма;

- Избягване на прекомерната консумация на кафе, алкохол и цигари.

 

Остеопорозата често е смятана за болест при жените, в резултат на което милиони мъже в света остават извън обхвата на провежданата превенция, диагностика и лечение на заболяването, тъй като не са информирани за своите лични рискови фактори за развитие на остеопороза и за начините за предпазване от фрактури и инвалидизация.

 

Нека не позволяваме остеопорозата да ни засегне, а навреме да се консултираме с личния лекар!

 

 

 

 
Loading...