zl_cveeva.jpg

Златка Цвеева е кандидат за народен представител от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ в 13 МИР-Пазарджик, четвърта в листата.  Технически сътрудник в „Металотехника“ ООД-София. Инициатор на подписката с искане за местен референдум срещу изграждането на депо за горене на опасни отпадъци в град Пещера. Срещу нея е заведен съдебен иск от фирма “Биовет” в размер на 150 000 лв. за уронване престижа и авторитета на завод “Биовет” и дъщерната му фирма Грийнбърн, заради тезата на Цвеева, че въздухът в Пещера е мръсен и това застрашава живота и здравето на жителите в района.

   

Защо избрахте да сте част от листата на Изправи се.БГ ! Ние идваме!“ в Пазарджик?

Имам възможност да познавам „Изправи се.БГ“ от близо от почти две години. Това е гражданска платформа, която е изключително социална и насочена в подкрепа към обикновения човек и малкия бизнес . Самият факт, че е гражданска платформа и в нея има много цветни хора, различни по политически убеждения, с различни каузи, партийни и непартийни, ме спечели. Там можеш наистина да бъдеш изправен - да казваш какво мислиш, да имаш собствени възгледи без някой да те кара да се подчиняваш на партийни решения. Работи се много на терен и винаги близо до хората и техните проблеми. Самата аз изпитах на гърба си огромната подкрепа на целия екип на „ Изправи се.БГ“ по време на делата, които бяха заведени срещу мен от два от големите заводи в моя роден град с непосилни искове за 150 000 лева. Председателят на „Изправи се!“ , госпожа Мая Манолова и досега продължава да ме защитава безплатно въпреки, че вече минаха повече от 15 съдебни заседания, като спечелихме на първа инстанция. Сега делата обаче продължават, защото тече обжалване от страна на ищеца. В листата съм, защото смятам, че мога да бъда полезна на жителите в моята област, няма да оставя ничий проблем да бъде заметен под килима и не се страхувам да наричам нещата със собствените им имена.

Какво е първото нещо, което бихте направили като народен представител в следващия парламент ? Какъв трябва да е профилът на българския депутат?

Българският депутат трябва да работи така, че да не се страхува да бъде сред хората, т.е.трябва да е открит, честен и земен. Не съм мислила кое ще е първото нещо, което ще направя, ако стана депутат, но със сигурност ще се срещам с хората, за да чуя какви са проблемите им по места. Не че сега не знам повечето от тях, но тогава ще имам повече лостове, за да помогна.

Защо в България, според вас е толкова трудно, да се живее нормално?

Заради корупцията по всички етажи на властта, шуробаджанащината и насаждания с години страх у хората. Особено в малките населени места. Страх да не загубят работата си, страх да не пострадат близките им, ако случайно си търсят правата и казват на висок глас какво мислят. Когато не си даваш сметка, че освен задължения имаш и права е трудно. А когато започнеш да отстояваш правата си се сблъскваш с бюрокрация, корупция, неуредици и човек се отказва. Решава ,че е по - добре да преглътне, да се наведе и да не си създава проблеми.

Мнението ви за Ковид в широк аспект?

Ковид пандемията свари не само нас, а целият свят неподготвен. В България бехме свидетели на заповеди, които се издаваха и коригираха по няколко пъти на ден. Ковид до голяма степен ограничи правата ни и начина ни на живот, но се надявам, че в близко бъдеще ще приключи и отново ще се върнем към обичайния си начин на живот. За тези две години изгледах, прочетох и се наслушах на толкова различни теории за начина със справяне с пандемията, че на моменти и аз се чувствам объркана. В последно време се изправят ваксинирани срещу неваксинирани, а в крайна сметка всеки има право на личен избор. Не бих упрекнала нито хората избрали да се ваксинират, нито тези, които не желаят да го направят по една или друга причина. Но въпреки всичко вярвам, че целият свят и ние включително ще се справим, жалкото е че за една такава малка страна като България по 100 или 200 починали на ден са твърде много...

Вашата прогноза за следващите четири години,за България?

Едва ли някой може да даде точна прогноза за следващите четири години, но на мен ми се иска да започнем от някъде. През последните 12 години управляващите насадиха един модел на управление, при който корупцията заема основно място във всички аспекти на живота в България. Иска ми се да се намери формула на обединение в следващото Народно събрание и да се работи здраво, а думите от клетвата в първия работен ден на парламента да не бъдат клише. Вярвам, че новите партии на промяната ще имат сили да загърбят различията си и да работят така, защото след четири години доверието в институциите да не бъде в процентите, в които е към днешна дата. Работата,   която трябва да се свърши е много и във всички сфери - съдебна система, здравеопазване, образование, социална политика и т.н. Вярвам или поне ми се иска, в следващия парламент егоцентризмът да отстъпи място на разума и да се работи в името на българските граждани.

„Изправи се.БГ!“ има ли потенциалът да бъде в основата на голямата промяна, която чакаме повече от 30 години ?

Категорично, да! От повече от две години хората от "Изправи се !" работят на терен, обикалят из страната, срещи, разговори, търсене и намиране на решения. Най - полезен си, когато си близо до хората и техните проблеми. В този ред на мисли и с потенциала на хората ,които се борят за доверието на българите на предстоящите избори смятам,че имаме място в политическия и обществен живот на страната.

Вашето послание към избирателя от областта?

Моето послание към хората от нашата област е да бъдат здрави, да се изправят, да не се страхуват, да изразяват мнението си високо на глас, да вярват в себе си и да гласуват. Да гласуват по съвест и с разум, кой както е решил, но задължително да гласуват - само това е начинът да се преборим с купения и корпоративен вот.

 

 КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.

 
Loading...