polio2021.jpg

Ротари клуб Пазарджик направи дарение на Ротари Интернешънъл за кампанията на комитет Полио плюс - Край на полиомиелита сега (Еnd Polio Now).

Ротари клуб Пазарджик направи дарение на Ротари Интернешънъл за кампанията на комитет Полио плюс - Край на полиомиелита сега (Еnd Polio Now). Това съобщи президента на клуба Екса Бъздигян. Дарението е по повод 24 октомври - Световен ден за борба с полиомиелита.

Ротарианците от Пазарджик призовават местната общност да се включи в кампанията, стартирала през 1978 г. и в която до момента с осигурените над 10 милиарда щатски долара са осигурени ваксини за над два милиарда деца в 122
държави.

Благодарение на поставените ваксини полиомиелитът е елиминиран в:
Северна и Южна Америка - 1994г.
Западен тихоокеански регион - 2000г.
Европейския регион - 2002г.
Всички страни -2007г., без Афганистан, Индия, Пакистан, Нигерияендемични за полиомиелит;
Индия - 2012г.
Нигерия - 2019г.
Африкански регион - 25 август 2020г.

Афганистан и Пакистан остават ендемични за инфекцията от див полиовирус тип 1, с което продължава рискът за всички държави в света. Другите два полиовируса са ликвидирани - през 2015г. тип 2 и през 2019г. тип 3.
Сега процесът по изкореняване е в последната, заключителна фаза на борбата и много близо до постигане на целта - свят без полиомиелит. Обичайно последният етап на такава мащабна програма е най-труден и скъп, поради пречки свързани със сигурността, тероризма, логистиката, социални предизвикателства, пандемията, промени наложени от преоценка на стратегиите.
Пандемията от COVID-19 оказва неблагоприятно въздействие върху дейностите по изкореняване на полиомиелита. Надзорът и имунизационните дейности са затруднени поради налаганите ограничения, пренасочване на работници и средства, предназначени за борбата срещу заболяването в някои от засегнатите страни.

Желаещите да подкрепят каузата на Ротари могат да го направят на сайта https://www.rotary.org/ (за целта е нужно да се отбележат като посетители на сайта).
Loading...