votiv.jpg

Известният пловдивски художник Румен Нечев, за когото претенции имат още Смолян, откъдето той е родом, и Казанлък, където завършва Художествената гимназия, а защо не и Пазарджик,  ще представи своята вече добила популярност не само в страната ни изложба „ВОТИВ“ – в галерия „Станислав Доспевски“ в Пазарджик.

Вотивите са оброчни фигурки, познати още от неолита. Посветени са на Бог. Разпространени са в българската традиция, присъстват в почти всички музейни сбирки в страната и показват отлично познание на човешката анатомия, но и истинско майсторство на творците, които са ги създали. Смята се, че с тези фигурки хората са влизали в контакт с Бог, за да измолват здраве, рожба, изцеление, благополучие, плодородие…Те са израз на хилядолетните човешки надежди, мечти, страхове, молби към добри сили.

Художникът Румен Нечев от години вече изследва в работите си точно тези български оброчни традиции в своето творчество. Изложбата му „ВОТИВИ“ е посветена точно на тези хилядолетни човешки традиции и постижения в изкуството.

Ето как Румен Нечев сам представя идеята на своята експозиция:

„ВЕЧНОСТТА МЕ ИНТЕРЕСУВА ПОВЕЧЕ ОТ МОДЕРНОСТТА- ВОТИВ.
ВЯРАТА, МОЛБАТА, СБЛЪСЪКЪТ НИ СЪС СВЕТА ... ВОТИВ, ЗА НАШИТЕ ДУШЕВНИ КОЛАЙДЕРИ, В КОИТО ЗНАЕМ, ЧЕ СЪЩЕСТВУВА, ОТ ХАЛКОЛИТА ДО ДНЕС- НЕДОКАЗУЕМА ЧАСТИЦА - НАДЕЖДАТА!“


Изложбата ще бъде открита на 19 март 2021 г - от 14.00 до 18.00 часа.


votivv.jpg


Loading...