dima_bojcheva2020a.jpg

В трогателно писмо до ПА медия читалищни и културни дейци се обърнаха със искрено признание занаша колежка, дългогодишна журналистка от вестник "Знаме", направено по повод 1 ноември. С огромно уважение екипът ни се присъединява към признанието, направено от тях: "Диме, благодарим ти, Ти си истински будител!".

ПА медия публикува пъния текст на писмото, подписано от Зорница Баракова от читалище "Пробуда":

За будителя, за човека, който стана жив хляб - очи, които ни водят, светли мисли и благородни чувства, които ни вдъхновяват, Истина и Любов, които са светилник в живота ни, и път, по който ходим.

Нейният професионализъм е на висота. Нейната скромност е пословична.  Нейната подкрепа ти дава криле и живот. Не обичаше награди.  Деликатна, естет по душа, аристократична по дух, обичаща красивото, фина, всеотдайна, имаше отношение към всеки от един от нас, милосърдна. Толкова добрини е вършела тихо и невидимо, без фанфари, зад кулисите, като на всеки творец, талант, човек на изкуството и културата стискаше палци. Всяка проява в града ставаше с нея.

Димитрия Бойчева. Дима Бойчева – за всички, които я познаваме.

В годините на соца - експерт в Окръжен съвет за култура и в Окръжен съвет за духовно развитие - Пазарджик, главен експерт на Общински съвет за култура, който ръководи, подпомага, организира със замах, с креативност и новаторство културната дейност на музеи, театри, библиотеки, кина, читалища на територията на Пазарджик и областта, развива центъра за работа с талантливи деца „Знаме на мира”.
В годините на демокрацията - радиоводещ и журналист в първо частно радио в Пазарджик „ДЕЖ”, журналист във вестник „Знаме”. В „Енциклопедия Пазарджик” името ѝ присъства като основател през 1990 г. и първи председател на Читалище „Пробуда” – Пазарджик ( 1990-2000).

Dima Boycheva2021 800

Автор на снимката: Марияна Бойрикова

Културните дейци и приятели на Читалище „Н.Й.Вапцаров” – Пазарджик и Читалище „Пробуда” – Пазарджик в днешния ден изказват своята благодарност и признателност на своя учител, будител, доайена на културния живот на Пазарджик Дима Бойчева.

 

Ели Деянова, поетеса, ръководител на „Ателие за художествено писане” към Читалище „Н.Й.Вапцаров” създаде своя портрет на будител:

„Будител” никога не е обикновена дума. Тя съдържа в себе си толкова енергия и светлина, че може да озари и проясни дните на всички ни. Обикновено в нас идват образите на достойни мъже и жени, които със словото си и със съграждащите си дела въздигат духа и са пример и гордост. В този есенен ден, в топлата ласка на жълтите дървета, много ясно виждам една обичана от мен жена, която прилича на този град и всичко, свързано с неговата култура и изкуство, прилича на нея. Тя и сега в мислите си прекосява алеите, любува се на багрите, докосва театралните афиши, спира пред всяка скулптура, гали камъка с очи. Погледът й обгръща парка, Галерията, малките книжарници, старото читалище с любимата й библиотека. Прекрасната Дима Бойчева, с топлите кестенови очи! Дамата, така изискана в поведението и отношението си към всички! Тя, която има дарбата да открива и създава красота, да подкрепя едва прохождащия талант и да му вярва, и да му се радва - искрено и от сърце.

Нашата Дима, обичана от всички творци на града, зад които винаги е стояла с цялата си обич, вяра и надежда!

В този благословен от Небето и хората ден, в който се обръщаме към светлите образи на будителите, с цялата си признателност се обръщам към тебе, Дима: - Благодаря за срещата ми с теб, за уроците, които винаги ще помня, за светлината, която ме обгръща щом си помисля за теб! И ти се усмихвам, и те прегръщам! За всичко, Дима!
С много обич: Ели Деянова”

 Зоя Симеонова, културен деятел, ръководител на центъра „Знаме на мира”, дългогодишен секретар на Читалище „Пробуда” продължава да вае образа на тази крехка жена със силен дух и голямо човеколюбиво сърце:

„Съдбата ме срещна в живота с една жена, чийто образ и същност на Будител рисувам и допълвам в годините, винаги с чувство на уважение и възхищение. Името и е Димитрия Бойчева, или както топло я наричат всички Дима, и е свързано с всичко в културната дейност не само на града ни, но и на цялата Пазарджишка област. Читалища, домове на културата, музеи и галерии, най-известните творчески формации са подкрепяни от нея в своето развитие.”

Първият празник на Пазарджик в ново време на 5 юни 1987 г.  зарадва града ни благодарение на усилията на Дима Бойчева. Пазарджиклии помнят силното културно събитие и до днес разказват въодушевено спомени за него - открити естради, музика, артисти на площада пред театъра, грандиозни светлини и огньове, специална пиротехника от киноцентъра „Бояна”.  Подпомага запазването на Ансамбъл „Пазарджик”, превръща камерния оркестър в града ни в Симфоничен голям оркестър като увещава и подкрепя проф. Иван Спасов да пътува от Пловдив, за да го дирижира. Всички големи постановки, които пазарджишката публика помни като „Албена” са с нейна активна подкрепа.

В спомените на Зоя Симеонова Дима Бойчева оживява:

Трябва да носиш в душата си силен копнеж по възвишеното, за да се стремиш към красивото, стойностното, ценното. И тези и мисли и чувства повдигаха духът на творците, малки и големи, самодейци и професионалисти. Дима имаше достатъчна вътрешна сила да преодолява препятствия.

Но онова, най важното в тази крехка и нежна жена е топлото, човешко, искрено загрижено отношение в подкрепата към хората. Да ги изслуша, да ги упъти, да им създаде необходимите условия за творческо развитие.”

Нели Троянова, читалищен деятел, секретар на Читалище „Н.Й.Вапцаров”– Пазарджик, носител на наградата „Кирил и Методий” на Кмета на Община Пазарджик за 2020 г. в областта на читалищното и библиотечно дело говори с дълбока признателност и любов за Дима Бойчева:
Това е моят учител в професията. Изцяло посветена на професията. Безкрайно благодарна съм, че тя ми повярва, довери ми се и ми даде посоката да извървя своя професионален път. Непрекъснат извор на нестандартни идеи. Научи ме как да общувам с хората и да създавам от потребностите им за красиво културни събития.”

Най-младата смяна на Читалище „Н.Й.Вапцаров” – Пазарджик библиотекар Нели Радкова също изразява свето благодаря към Дима Бойчева:

„Димитрия е съвременният пример за будител. За нас тя не е само учител, а един достоен пример за отдаденост в културния живот. Насърчавала е таланта и потенциала на всеки от нас и ни е мотивирала да продължи нейното дело на културен деец и просветител.”

 Константин Анастасов, художник и приятел на Читалище „Н.Й.Вапцаров”– Пазарджик:

„Димочка Бойчевичова – така я наричам приятелски, с нейно одобрение и чувство за хумор, направи много за културата. Човек с много идеи, амбиции, иновативен подход, запомнящи се събития – „Латерната на Паруш” за празника на Пазарджик, запомнящи се театрални празници – гостуването на Театър „Таганка” в Пазарджик, на Ленинския комсомол, на ярките изпълнители от цял свят на прекрасния фестивал Зимни музикални вечери, на които правех шаржове на участниците по идея на Дима. Беше приятел на артистичния свят на Пазарджик. Човек – приятел, с мяра, поглед към бъдещето, стъпил здраво на земята. Има какво да научиш.  Дима, благодарен съм ти.”

През 1928 г. в София в едно списание излиза публикация за основаване на библиотека „Народни будители”, чиито създатели се вричат:

Обещавам се пред себе си, моите Братя и висшата Правда, в крайното тържество на която вярвам, от днес нататък да вложа всички свои сили в безкористна работа за моя народ, като го будя за всичко добро и му помагам както и с каквото мога.”

Дима Бойчева вложи своите усилия в безкористна работа за своя град, като го будеше  за всичко добро и красиво.

Времето на добрите хора иде - будни бъдете! Будни бъдете, работете и нека посрещнем изгрева на  обновена България!

Честит Ден на Народните будители!

 Зорница Баракова,

секретар на Читалище „Пробуда” – ПазарджикИ накрая ще добавя нещо кратичко от мен, когато бях начинаещ репортер в радио "Оберон". Имало е десетки дни, в които съм била горда, че съм открила и отразила няколко - две-три, културни новини, а на следващия ден излиза "Знаме" и половината от вестника е със статии от Дима Бойчева за културния живот в Пазарджик. "Е откъде ги научи?! Нали и аз живея в тоя град?!", си мислех тогава. Години по-късно вече можех да си отговоря: иска се опит, доверие, постоянство, познанства и най-вече да обичаш това, което правиш. За новините от културния живот в Пазарджик мога да кажа, че те си знаят при кого да отидат. Честит празник, българи! Честит празник, Диме!

Катя Бузник


Снимката: "Знаме"
Loading...