daniela_karaivanova.jpg

На тържествена церемония в Coфийcĸaтa oпepa на 1 ноември престижната награда на Съюза на музикалните и танцови дейци в България „Кристална лира“ в категория „Оперно и оперетно изкуство“ бе връчена на солиста на Русенската опера Даниела Караиванова. Номинацията и е за ролята на Лучия в постановката на „Лучия ди Ламермур“ от Гаетано Доницети.


Освен Русе, Пазарджик също може да претендира за гордост от признанието, което заслужено получи сопраното на Държавна опера-Русе.

Даниела е родена в Пазарджик. Нейни родители са артист-солистите на Симфонично- оперетно дружество "Маестро Г. Атанасов" Иван и Стефка Караиванови, с десетки роли на пазарджишката оперетна сцена. Випусник е на Музикалната паралелка на СОУ „Георги Брегов“ със специалност Класическо пеене. А в Музикалната академия „Проф.Панчо Владигеров“се дипломира в класа на доц. Мария Белчева.

Във визитката на Даниела Караиванова от официалната интернет страница на Държавна опера-Русе се отбелязват още впечетляващи факти от житейската и творческа биография на носителката на престижната награда:

"Даниела Караиванова е участвала в майсторския клас, организиран от Paul Weigold – диригент във Виенската Щатсопера. През сезон 2006-2007 младата оперна артистка е стипендиантка на CEE Musiktheater под патронажа на Щатсопера-Виена.

От 2006 Даниела Караиванова е солист на Държавна опера-Русе.

Певицата участва с успех в продукциите на русенския оперен театър, в множество камерни концерти, в камерни постановки на Камерната сцена на Русенската опера, активен участник е и в образователните инициативи на оперния театър. Със своите забележителни певчески и актьорски качества тя скоро се превръща в любимка на публиката. Неоспоримите ѝ професионални достойнства я отвеждат на сцената на летния фестивал Classic Open Air в Солотурн, Швейцария. През 2008 и 2009 там тя работи в партньорство с оперните артисти, спечелили световно признание Бойко Цветанов, Марио Маланини, Антонио Сирагуза, Ева Мей, Мишел Крайдер и други.

Оперният репертоар на Даниела Караиванова е обширен и включва ролите на Розина („Севилският бръснар”, Паизиело), Деспина („Така правят всички жени”), Сузана („Сватбата на Фигаро”), Памина („Вълшебната флейта”), Церлина („Дон Жуан”), Норина („Дон Паскуале”), Адина („Любовен еликсир“), Жулиета („Капулети и Монтеки”, Белини), Лейла („Ловци на Бисери”), Виолета Валери (“Травиата”), Джилда („Риголето”), Мюзета („Бохеми“), Зорница („Луд гидия“) и други.

Даниела Караиванова притежава очароващ артистичен талант, поради което е предпочитана изпълнителка на централни роли и в много оперетни заглавия сред които са „Царицата на Чардаша”, където се превъплъщава в ролята на Щаси, „Прилепът” (Адела), „Принцесата на цирка” от Калман (Федора), „Българи от старо време“ (Лила) и някои други."

 

 

 
Loading...