hram_sv_arahangel_mihail_700.jpg

Пет църкви в област Пазарджик носят името на Свети Архангел Михаил, сочи справка на сайта на Националния регистър на православните храмове в България. Това са храмовете в Пазарджик и Стрелча и селата Виноградец, Цар Асен и Главиница.


Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще бъде в обновения храм в Стрелча, където ще отслужи Света архиерейска литургия. Църквата в средногорския град е построена през 1815г, като в нея се черкува до 1876г, когато изгаря при погромите на Априлското въстание. Наскоро тя беше обновена.
Интересна е историята на пазарджишкия храм „Св. Арахангел Михаил“, който е свързан с някогашното взаимно училище. Той е построен през 1860 г. в тогавашния най-голям християнски квартал на Татар Пазарджик – „Чиксалън“. В този район е живеело по-бедното население. През 1864 г. в пристройките към храма започва да функционира взаимно училище „Св. Архангел“.
Църквата „Св. Архангел Михаил“ в село Виноградец е построена през 1839 година, като до 1929 година в нея е функционирало и Килийно училище. Храмът е разрушен по време на Априлското въстание и възстановен през 1998 година. Храмът „Св. Архангел Михаил“ в село Главиница също е действащ - от 1906 г.
Loading...