mg_portugalia1.jpg

Приключи още една, трета поред, приключенска мобилност по европейската програма Еразъм+, КД2, по проекта "Укрепване на нашите връзки чрез нашето минало" в периода 14-20 ноември 2021г.
Този път домакини бяха колеги и ученици от най-голямата гимназия гр.Луле, Португалия. В едноседмичния културен и исторически обмен участваха Мирослава Такева и Димитрийка Боева, старши учители по английски език от ПМГ "К.Величков", а така също и седем ученици от 12"а" клас- Мария Иванова, Божидар Каменски, Екатерина Василева, Божидара Пешева, Калоян Пунчев, Георги Шипаров и Антон Ахмедов.

Темата на домакините беше свързана с влиянието на маврите (средновековни мюсюлмани) в Португалия. Гостоприемните домакини бяха подготвили динамична програма, която включваше обиколка на забележителностите в гр.Луле, а така също и гр.Фаро, който е и областен град. В нея бяха заложени и няколко "работилници", в които участваха домакините и техните международни гости. В една от тях учениците от Португалия, България, Финландия, Белгия и Германия споделиха опит за мюсюлманското влияние и в собствените им страни по отношение на език, кухня, архитектура, начин на живот. В друга пък бяхме зрители на забавно импровизирани драматизации на легенди, свързани с маврите и португалците. На трета работилница всички участници в проекта, включително и учителите се включиха в изработването на ръчно нарисувани мемори карти, които ще бъдат предназначени и за по-различна възрастова таргет група, тъй като играта с тези карти ще бъде споделена в официалната платформа на европейската програма „Еразъм+” E-twinning.
На една от срещите португалските домакини бяха поканили ерудирана лекторка, учител по история, в лицето на г-жа Изабел Дуарте, която вълнуващо и обективно разказа историята на маврите и защо се е стигнало до упадъка на влиянието им. В тази връзка тя припомни на всички ученици за силата на ценности като толерантност, обединеност, сплотеност, вяра в науката и фактите, липсата на крайно и полярно мислене. Тя насърчи мисленето ни да бъде в посока на това какво сме спечелили и придобили от мюсюлманското влияние, като изтъкна редица примери за това по отношение на културно и историческо наследство. Тя припомни за наследените от арабите цифри 0 и 1, които са и в основата на бинарната система . Двоичната бройна система пък е в основата на възникването и развитието на изчислителната техника, информатиката и компютърните устройства. Друга интересна дейност по проекта беше нощувката на цялата международна група в специално място за къмпинг в палатки, което беше последвано от каране на кану и гребане правостоящ върху сърф дъска в Риа Формоза, обширна водна площ отново в регион Алгарв. Тръгваме си от Южна Португалия събрали много емоции и слънчеви лъчи, вкус на морска храна и нови приятелства. След тази мобилност сме обогатени със знания за влиянието на исляма върху домакинската страна и за това, че миналото на всички ни е шанс да вземем най-доброто от него, за да продължим заедно по-обединени. А сега чакаме с нетърпение януари месец, когато предстои ново пътуване, за да научим за една малцинствена група - саамите , които живеят в северните райони на Лапландия.
Повече за самия проект може да научите на сайта на ПМГ „К.Величков” https://mgpz.org/erasmus/strengthening-our-ties-through-our-past/#1621358254147-e2003726-7d8e


mg_portugalia2.jpg
mg_portugalia3.jpg
mg_portugalia4.jpg


Loading...