masud_terez_protest.jpg

В началото на седмицата стана ясно, че лицензът на зоологическата градина в Пазарджик е подновен до 2026 година. По думите на управителя на зоопарк „Острова“ Петко Куртев след стриктната проверка на комисията от Министерството на околната среда и водите се оказва, че за лъвовете и за тигрите условията са едни от най-хубавите в България.


А точно преди 4 години по това време се разгаря сагата с двете лъвчета от Разград Масуд и Терез в търсене на подходящо място за генетично увредените животинчета.
Кметът на Пазарджик Тодор Попов в писмо до Община Разград от началото на декмври 2017 година предлага, а на 18 декември 2017 година Община Пазарджик декларира официално своето желание да им осигури подходящи условия за живот и уверява, че са предприети действия за осигуряването на подходящо и достатъчно пространство, за да може до пролетта, укрепналите вече лъвчета да бъдат преместени. Посочено е, че зоопаркът има издаден Лиценз № 14/09.02.2009г. на МОСВ, а през 2015г. е прелицензиран.

Решението на Общински съвет Разград от 21 декември 2017 г. е двете мъжки лъвчета Масуд и Терез да бъдат дарени на Община Пазарджик. Следват подписки, протести пред Министерски съвет за "спасяването" им, активни совалки на представители на фондациите "Четири лапи" и "Дивите животни", намеса на тогавашния министър-председател Бойко Борисов и екоминистъра Нено Димов за конфискация и изпращането им в чужбина.

Явор Гечев от "Четири лапи" дава оценка на зоопарка в Пазарджик, който според фондацията не е подходящ за отглеждането на двете лъвчета, тъй като липсвали подходящи клетки и гледачи и животните няма да оцелеят там.
Замесен е и вечно заподозреният Пеевски, а Пазарджик се превръща едва ли не в символ на "хищник", готов да "прелапа" горките зверчета. Ражда се категоричният лозунг "Не даваме лъвовете на прасетата!!!". След "героична" борба Терез и Масуд са "спасени" и изпратени в Специализирания център "Фелида" в Холандия. Следват съобщения, снимки и видеорепортажи колко  щастливи са те там.
Така до 10 май тази година, когато "ЧЕТИРИ ЛАПИ" на сайта си публикува некрологичната статия „Сбогом, Терез!“ Тъжен край за историята на братчетата лъвчета Терез и Масуд".

Поводът за припомняне съдбата на злощастните животинчета е прелицензирането на пазарджишкия зоокът, но и не само. Защото тя бе овъргаляна в много политика. А и ситуцията е друга. Премиерът, без чиято намеса не можеше да се случи дори "спасяването" им, вече не е премиер, екоминистърът влезе в затвора и е подсъдим, протестърите са на власт, комисия на друг екоминистър препотвърди лиценза на зоологическата градина в Пазарджик. А Терез и Масуд ги няма, въпреки уверенията как ще пораснат щастливи в Холандия и ще заминат на свобода в Африка.

Тъжно, но и поучително! Не всяка кауза заслужава подкрепа!

     
Loading...