voley_intervu2.jpg

-Г-н Попов, Вие сте сред първите, които се срещнаха с волейболистите ни след победата над германския вицешампион „Фридрихсхафен“ в мач от Шампионската лига. Какво по-специално искате да им кажете?
- Днес сме при отбора на ВК „Хебър“, за да изкажем нашата благодарност към екипа, треньорския състав и ръководството. Според мен, ние като местна общност все още не можем да осъзнаем какво постигнахме с този успех, който реализирахме в четвъртък. Това е исторически момент за нас и той трябва да се отрази подобаващо.

- Казвате исторически момент, историческа победа – с какво успехът на ВК „Хебър“ е толкова исторически?
- Не става въпрос само за последната победа, а за всички победи дотук в Шампионската лига. Първо, кой български отбор, независимо в какъв спорт, е играл в Шампионската лига?! Никой! Кой друг е победил шампионите на Испания, на Беларус, на Гърция и вицешампиона на Германия?! Нито един! В нито един спорт! Това е изключително значим и важен успех! Не само за нас като клуб, не само за Пазарджик като град, но и за България. Ние по този начин даваме примера, към който всички други отбори трябва да се стремят. Защото каквото и да си говорят за нас като клуб и като отбор, още повече за мен като кмет, ясно е, че всички други ни мразят, защото ние сме най-добрите и така е било винаги. Но нас това още повече ни мотивира и ни мобилизира да покажем наистина как трябва да се прави правилно проект, продукт и отбор, за да може да постигаме резултати. И ние това сме го постигнали за 5 години. Дайте ми пример в историята на отбор и клуб, който започва от селските групи и за 5 години не само стига до Шампионска лига, ами побеждава. Зад това стои трудът на десетки хора.
-Как започна всичко?
- В началото това беше една мечта. Когато аз обяснявах преди пет години, аз си спомням, изкарайте архивни записи, още тогава казвах, че ще направим отбор и ще станем шампиони. Никой не вярваше. После като станахме шампиони, обяснявахме, че искаме да направим пробив в Европа, да представим България в Европа, всички пак гледаха скептично и не вярваха. А ние си следваме планчето! Искам да кажа на такива „фенове“( в кавички), които разправят, че в Пазарджик, ако не съм аз, всичко ще приключи, да знаят - нищо няма да приключи! Ще става още по-добре! Ще ставаме още по-силни и още по-успешни! И нашата цел от тук нататък е през следващата година и през още по-следващата да направим отбор, който не да е в топ 20, а в топ 10 на Европа. Затова сме поканили г-н Камило Плачи, създали сме екип и отбор и имаме дългосрочни планове как ще се развиваме през следващите 2-3 години. Ние така работим – професионално и с надграждане – как всяка година да бъдем по-добри от предишната. За нас предизвикателството вече, без да искам да обиждам българските отбори, във вътрешното първенство не стои.
- Разочарован сте от Федерацията?
- Още в началото го казах и сега дебело искам да подчертая - това, което направи Федерацията, моите уважения или по-скоро полууважения към нея, е пълна глупост. И това сме го казали всички 16 отбора. Това не може да бъде първенство, което да създава конкуренция. Нашите момчета се потят и изморяват повече на тренировка и игра със съотборници, отколкото на такава среща. Който иска да прави волейбол, той трябва да си осигури отбор, да си осигури зала, да си осигури състезатели. Който не може да го прави, не му е място в елитната група. Тези момчета искат бюджет 100 хиляди лева, за да играят в Суперлигата! Без значение какъв ще е форматът – ние пак ще играем и пак ще сме първи, но не е полезно за качеството на волейбола в България, а и за отборите като цяло. Всеки трябва да е наясно – ако иска да прави нещо професионално, то трябва да се осигури финансиране. Като не можеш– не го правиш! Първите 5-6 клуба в България, които имат традиции и успехи във волейбола, станаха заложници на всички останали. Така не се правят нещата, така не се прави и волейбол. Ние нищо не искаме от Федерацията, разчитаме единствено на хора, с които сме работили по отношение на партньорство, разчитаме на треньорския състав и на момчетата, защото ние с тях наистина сме семейство и това е важно! Поставяме си високи цели и в работата на треньорите не се бъркаме, както и в работата на състезателите. Нашата работа е да осигуряваме това обезпечение, което е важно, оттам нататък отговорността е на целия щаб. Затова тази победа е изключително важна! И ние мислим и за по-нагоре и за още по-добро представяме в Шампионска лига! Имаме високи цели!
- Дойдохте при волейболистите специално, за да ги поздравите за успеха. Какво още бихте искали да им кажете?
-Аз искам да изкажа моята огромна благодарност към треньора, към целия щаб, към състезателите за това, че Пазарджик е фактор в европейския волейбол. Ние още с първото участие в групите на Шампионската лига имаме победа над отбор, който играе от 15 години в Шампионска лига – най-старият клуб в Германия! Това са несъизмерими с нищо успехи, които постигнахме! Такива резултати никой даже не си е помислял да постигне. Затова искам да им благодаря на момчетата, както и на треньора им. Сигурен съм, че ще стигнем и по-далеч! Намерили сме правилните хора за правилната работа, обезпечили сме финансово проекта и той постига резултати. Докато в националния отбор не играя най-добрите състезатели, а не такива, които някой лансира, ние няма да имаме никакви успехи! Това го казвам, защото ме е яд, че тези момчета стоят недооценени. Но те са в правилния отбор - играят в Шампионска лига, а другите играят Ганкиното! Ние сме №1 в България и оставаме траен отпечатък - светим на европейската карта по волейбол. Това заслужава уважение. Затова специално им благодаря! И разбира се, отгръщаме следващата страница. Благодаря на Камило на първо място, той истински обича България и ни се довери изцяло. Благодаря и на президента (Александър Иванов), защото той е убедителен и по някой път му се получават нещата (смее се). Да благодаря и на Якопо Масари – той придаде такава класа, от която имахме нужда. Благодаря и на Виктор Йосифов и на всички, които решиха да останат тук и които решиха да дойдат и да помагат, за да станем по-силни и да покажем какво можем. Благодаря на Мартин (Мартин Бланко Коста) и на състезателите, които изнесоха тежестта на мачовете. Това не се прави лесно! Да сглобиш от индивидуалисти, които имат своята биография и самочувствие, един отбор, е сложна работа. Ето това е визитката на нашия град! Това се опитвам да покажа през годините – че един провинциален град е добър в едно нещо, макар че ние сме добри в много неща! Това ни е визитната картичка, модела на поведение и подражание, които ни дават самочувствие и вяра, че можем да успяваме.
- Каква е следващата задача, следващата цел?
- Ще използвам поговорка, която харесвам – едните, които стоят на перона, знаят за къде пътуват, идва влакът, те се качват и продължават, а другите –завинаги остават да чакат на перона, защото не знаят накъде пътуват. Ние не сме от тях, Слава Богу! Нашата цел е ясна – все по-добър волейбол, който да кара хората да идват и да го гледат, защото ние го правим за тях! Все повече самочувствие и все повече успехи! Още веднъж подчертавам дебело, за да се знае – този проект е дългосрочен! Аз съм човек, който не си оставя магарето в калта и не говоря празни приказки – ние ще направим отбор, който ще е в топ 10 на Европа. Аз и моят екип, част от които са и тези хора, сме мащабни хора, ние мислим мащабно и стъпка по стъпка постигаме целите си. На финала – сърдечно благодаря и се гордея с това, което постигнахме заедно и съм убеден, че по-доброто ни предстои.

 

 

 


voley_intervu1.jpg
voley_intervu3.jpg
voley_intervu4.jpg
voley_intervu5.jpg


Loading...