НЕЩО РАЗЛИЧНО

Изчегъртване - дума на 2021

петък 31 декември 2021 - 15:26:24
iz4egartvane.jpg

В края на годината организации, медии, а и цели научни институти обявяват различни класации, сред които и "дума на годината". Между най-авторитетните е британският Оксфордски речник, според когото "Вакс" е дума на 2021 година.


В българското вербално пространство претенции могат да имат поне няколко фонетични комбинации, но безспорно най-звучната е "изчегъртване". Взета от територията на сленговото пространство и с известна архаичност, тя се вклини в претенциозността на задаващата се нова политическа вълна за интелигентност, западно възпитание и модерност. Което не попречи да бъде взета на въоръжение, като отговаряща на цели и задачи, с които се заеха служебните кабинети.

Дори и авторът на лансирането и Слави Трифонов остана изненадан.
"Не знаех, че като казах думата „изчегъртване“ в интервюто с Петър Волгин, тя ще придобие такава популярност и ще стане нарицателна. Но смисълът на този глагол ми звучи все по-точно и обективно с всеки изминал ден." Това споделя на страницата си във Фейсбук през юни лидерът на партията, спечелила юлските избори. Друг е въпросът доколко това е глагол, но то и обяснява част от словотворчеството на екипа около него. Например, като "джипко бибитков", словосъчетание, което поразява с наивитета и язвителността на хумористичното детско творчество, по който казват, че не трябва да се пише за деца.
Да, има и глагол - "изчегъртвам", който, оказва се, е преходен от несвършен вид. Което пък обяснява прогнозите на анализатори, че изчегъртването ще приключи чак на местните избори.

Изчегъртването замени един от символите на следизборните победители от началото на демократичните промени - метлата. Привържениците на спечелилите един или друг вот с малко или повече,"но завинаги", връчваха на новите представители във властта метли.

Изчегъртването на хора от властови позиции не е нито ново, нито ще е последно. Но през настоящата година то се прояви в различни други форми и сфери. Цели две народни събрания изчегъртаха представата за парламентаризъм, който обещаваха да възродят. В последните дни се появи и вътрешнопартийното изчегъртване по "другарски". Наблюдава се и изчегъртване на изчегъртващите.

Но "изчегъртването" на "сухите пръчки" (по Мангъров) стигна невиждани размери. 30 000 бяха изчегъртани от земята и минаха под нея. За ужас на близките им. Със съдействието или по-точно бездействието на доктор Стойчо, който каза, че отива да си почива, след като е пречупил вълната. Без да е стихнала, тя пак се вдига. Викайте Стойчо!

За случващото се проф. Михаил Неделчев казва:
"Много е трудно то да се подреди, да се разкаже като една история. Доста ще се озорят и мемоаристи, и стенографи, когато описват всичко това, което се случва през 2020 и 2021 година. Доста е трудно то да бъде рационално обяснено. Има такива периоди в историята, при които алогичното доминира и те са много трудни за описване. Такива периоди са времената непосредствено след 1925 година, времената по-късно - при създаването на Големия блок. Това са трудни времена за описване и те много ясно си личат по публицистиката, която произвеждат публицистите, наблюдателите. Те боравят с едни доста сложни термини, които са неясни. Това са думи, които са били известни на съвременниците, и изискват бележки под линия. Такива думи като изчегъртване след 20-30 години ще се нуждаят от обяснение".

Може и така да е. Все по-често тази дума свенливо се избягва и синонимно се замества с многократно използваната през последните 30 години - "промяна".

 
Loading...