karabunar_gerb_zname_logo.jpg

На последното за 2021 г заседание Общинският съвет единодушно утвърди герба и знамето на село Карабунар.
Инициативата за символ на селото е на кмета Иван Каменарски, който се свърза с представители на Българското хералдическо и вексилоложко общество за изработката на герб, който отговаря на всички канони на хералдиката. Автори на герба са Николай Вътков и Александър Алексиев, а художник е Ненко Атанасов.

На герба са изобразени три символа: черен кладенец в основата, символ на името на селото Карабунар; златен грозд, символизиращ основния поминък на селото и благославяща десница, символ на Йоан Предтеча, патрон на църквата в селото и символ на вярата, разказа Александър Алексиев.

Девизът на Карабунар повтаря символите: Вяра, вода и вино.

Знамето на село Карабунар е производно на герба. Полето е разделено от шеврон на зелено и златно. В горната част върху зеленото са изобразени златна дясна ръка в православен благославящ знак, символ на Свети Йоан Кръстител, и златна чепка грозде. В долната част върху златното поле е изобразен черен кладенец, основен символ на селото и произлизащ от неговото име. Знамето е с пропорции на страните 3:5.

Гербът и знамето ще бъдат регистрирани в гербовия регистър на Българското хералдическо и вексилоложко общество, а след приемането им от жителите на селото, от кмета и от Общинския съвет в Септември, те ще бъдат официализирани и легитимни нови символи на Карабунар.

Карабунар е седмото населено място в община Септември със свой герб след Варвара, Ветрен дол, Виноградец, Злокучене, Ковачево и Лозен, а след примането му село Симеоновец също се свърза с БХВО за изработка на герб и знаме. Така Община Септември се превръща в най-хералдичната община в България, а в област Пазарджик гербове имат също и Мирянци и Синитево, а в момента се работи по герб и на село Драгиново.
Loading...