bogoyavl_str_nikola_radov2022a.jpg

Честването на Богоявление започна по традиция с отслужване на Божествена литургия в храм „Свети Архангел Михаил” в Стрелча. Под звъна на камбаните литийно шествие, начело със свещеник Стоян Стоянов и кметът на общината инж. Георги Павлов, се отправи към реката, където бе отслужен Велик Богоявленски водосвет.

В ритуала по спасяването на Светия кръст от река „Стрелчанска Луда Яна”се хвърлиха рекорден брой смелчаци – седем, но най-бърз бе 33-годишният Никола Иванов Радов, за когото това е петото хващане на кръста от 2014 година насам.

Пред десетките присъстващи стрелчани и гости кметът на общината инж. Георги Павлов връчи традиционната парична награда на късметлията.

174-та годишнина от рождението на Христо Ботев бе почетена от 10.30 часа пред бюст-паметника на поета в града. С тържествено слово, произнесено от директора на Историческия музей Николета Петкова, пламенните стихове от баладата „Хаджи Димитър”, изпълнена от Стилияна Шотлекова и поднасяне на цветя общинските институции, учениците от НУ „Паисий Хилендарски” и СУ „Св. св. Кирил и Методий” и гражданите се преклониха пред великия българин.


bogoyavl_str_nikola_radov2022.jpg


Loading...