dobrovolni_f_vg2022.jpg

Доброволно формирование – Велинград е победител във вота на публиката в състезанието, организирано от Национална асоциация на доброволците в България. В него участваха 9 доброволчески отряда от цялата страна.

Формированието във Велинград получи 1623 гласа или близо 50% от всички гласували. След велинградчани се наредиха колегите им от “Георги Измирлиев-Македончето“ - Благоевград. На почетната стълбичка се нареди и още доброволно формирование „Пловдив 112“ .

Доброволното велинградско формирование бе създадено в началото на 2021 година, а неговите членове са преминали обучение по програма за доброволци, с включени модули за реакция при пожари, наводнения и други природни бедствия, както и оказване на първа помощ на пострадали. Община Велинград е направила изискуемите застраховки на 20-те членове на клуба и е осигурила тежки автомашини, а останалото оборудване и екипировка са подсигурени изцяло с доброволчески усилия.

През месец август на територията на община Велинград възникнаха 4 големи пожара. Благодарение на доброволците и съвместната им работа с РСПБЗН - Велинград, огнените стихии бяха овладени и така бяха спасени гори, къщи, и човешки животи.

В началото на август горяха борови и смесени гори в местността “Анезица”. В резултат на бързата реакция, пожарите са овладени.

Вечерта на 13 август в село Кръстава се запалва плевня и пожарът бързо обхваща съседните постройки. Изгоряха 6 къщи, а 30 души останаха без дом. Реакцията на добровоците беше светкавична, те остават на място до сутринта, а след това се включват в кампанията по събиране на средства, материали и оборудване. В дарителската сметка, открита от общината, досега са събрани 236 000 лева,съобщиха от местната администрация.

НАДРБ награди доброволно формирование Велинград с плакет за успешното участие в потушаването на четирите августовски пожара.

Местните доброволци са нужни не само в погасяването на пожари. Те действаха светкавично и при наводнението на 12 януари, вследствие на топенето на снеговете и последвалите дъждове.
Loading...