peshtera_photo.jpg

От 18 януари до 14 февруари 2022г. в галерия "Георги Машев" гр.Пазарджик ще бъдат изложени фотографии на фосфоресциращи пещерни образувания заснети в пещерите в България. Това е четиригодишен проект на екипа на „Светлина и култ”, който е публикуван в National geographic България през месец юли 2021г. Екипът успява да заснеме магическа светлина, излъчвана от пещерните образувания в непрогледния мрак на пещерите. В процеса на работа разработват метод на снимане, чрез който в един кадър може да се види фотолуминесценцията на образуванията заедно с други, които не притежават тези способности. С този метод може в един и същи кадър да се видят и двата вида образувания, както и заобикалящата среда на фосфоресциращите калцитни образувания, показвайки красотата на пещерния свят и скритата “магическа светлина”.

Откриването на изложбата „Магическа светлина” ще бъде на 18 януари 2022 г от 18.00 часа. при спазване на всички противоепидемични мерки, съобщиха от галерията.
„Светлина и култ” е проект на фотографа, кинооператор и преподавател в НАТФИЗ Красимир Андонов. В екипа участват също Алекс Самунджи, фотограф и оператор, и Огнян Стоянов, изкуствовед и спелеолог.

Peshtera Photo V
Loading...